Atentie la cumparaturi! Piata globala de produse contrafacute: 461 miliarde de dolari

Luni, 18 Aprilie 2016, ora 16:13
3226 citiri
Atentie la cumparaturi! Piata globala de produse contrafacute: 461 miliarde de dolari
Foto: Wikimedia

Piata globala a produselor contrafacute a ajuns sa se umfle la nivelul unei industrii, "fake"-urile puse in vanzare atingand valoarea de 461 miliarde de dolari, dupa cum arata o analiza a Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica.

In 2013, comertul cu produse contrafacute a ajuns sa reprezinte 2,5% din intregul comert global, in crestere cu 0,6 procente fata de perioada anului 2008, mai spun expertii institutiei, citati de CNN Money.

Branduri preferate

Din acest punct de vedere, industria falsurilor a ajuns sa cantareasca la fel de mult cat economia Austriei.

Creatorii falsurilor si-au concentrat atentia in mod deosebit asupra unor branduri din zona de lux, datele centralizate din vamile unde au fost confiscate marfuri contrafacute indicand marcile Rolex, Nike, Ray Ban si Louis Vuitton ca tinte preferate ale falsificatorilor.

Hainele sunt cele mai copiate produse, urmate de imbracaminte, produse de marochinarie si gadgeturi, se arata in raportul OCDE, realizat in parteneriat cu Biroul pentru Protejarea Dreptului de Proprietate Intelectuala din UE.

Made in China

Cele doua institutii sustin ca, in continuare, China ramane lider in productia si comertul de marfuri contrafacute, pe piata europeana aproximativ 5% din totalul importurilor fiind de falsuri ale unor branduri cunoscute.

Astfel, vizionarea unui film piratat sau cumpararea unei posete falsificate dupa un original mult mai valoros "poate submina intreg procesul de inovatie din anumite industrii, transformandu-se intr-un obstacol in calea cresterii economice", arata raportul OCDE.

Firmele care au creat produsele originale sunt afectate direct prin diluarea brandului pe piata, in cele din urma existand riscul sa piarda dreptul de proprietate intelectuala, a patentelor inregistrate si a marcii originale, sustin economistii.

Mai mult, comercializarea medicamentelor contrafacute sau a jucariilor pentru copiii se transforma intr-un risc pentru sanatatea sau viata consumatorilor.

#produse contrafacute, #falsuri Made in China, #piata marfuri contrafacute UE , #Industria