Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Afacerile din industrie au crescut pentru a treia luna la rand in februarie

Afacerile din industrie au crescut pentru a treia luna la rand in februarie

Cifra de afaceri din industrie a sporit in februarie cu 3,3% fata de aceeasi luna din 2009, pentru a treia oara consecutiv, iar ritmul lunar de crestere a afacerilor industriale a fost ceva mai accentuat, de 6%, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul National de Statistica (INS), transmite NewsIn.

In ianuarie, cifra de afaceri din industrie avansase cu 6,5% fata de ianuarie 2009, in timp ce in decembrie 2009, cresterea fusese de 2,8% fata de aceeasi luna din 2008.

Anterior, sectorul industrial inregistrase 13 luni de declin, fiind puternic lovit de criza ce afecteaza economia Romaniei din toamna lui 2008.

Afacerile din industria extractiva s-au redus in februarie 2010 cu 4,8% fata de aceeasi luna din 2009, dar afacerile din industria prelucratoare au sporit cu 3,8%, potrivit INS.

Pe marile grupe industriale, cifra de afaceri a inregistrat cresteri in industria energetica (+15,3%), industria bunurilor de capital (+11,6%) si industria bunurilor intermediare (+0,8%), in timp ce industria bunurilor de folosinta indelungata si industria bunurilor de uz curent au raportat declinuri de 4,8%, respectiv 3,7%.


Fata de luna anterioara, cifra de afaceri din industrie a crescut in februarie cu 6% pe total industrie, ca urmare a avansului de 7,1% al industriei prelucratoare, care a compensat diminuarea cu 11,1% a afacerilor din industria extractiva.

Pe marile grupe industriale, afacerile din industria bunurilor intermediare au crescut cu 10,9%, din cea a bunurilor de folosinta indelungata, cu 9,5%, a bunurilor de uz curent, cu 6,5% si din industria bunurilor de capital, cu 3,3%.


Singurul sector care a raportat scaderi a fost cel energetic, cu un declin de 3,2% fata de ianuarie.

In perioada 1 ianuarie-28 februarie, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5%, pe fondul cresterii din industria prelucratoare (+5,7%), in timp ce industria extractiva a scazut cu 4,7%.

Pe marile grupe industriale, scaderi ale cifrei de afaceri au fost inregistrate in industria bunurilor de folosinta indelungata (-4,2%), industria bunurilor de uz curent (-3,6%) si industria bunurilor intermediare (-0,1%).


In schimb, afacerile din industria bunurilor de capital au sporit cu 18,7%, iar cele din industria energetica, cu 17,9% fata de primele doua luni din 2009.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1241 ori
Citeste mai multe despreafaceri comert industrie