Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Accizele minime la tigarete vor favoriza piata neagra

Accizele minime la tigarete vor favoriza piata neagra
Aplicarea accizei minime la tigarete va duce la eliminarea de pe piata a tigaretelor ieftine si la favorizarea pietei negre, au aratat, joi, intr-o dezbatere pe marginea Codului Fiscal, reprezentanti ai industriei de tigarete.A"Acciza minima nu este obligatorie si nu o cere nimeni. Uniunea Europeana nu ne obliga sa aplicam anumite reglementari. Acesta este un avantaj creat pentru a anumita adresaA", a aratat directorul Corporate Affairs JTI International, Gilda Lazar. in opinia sa producatorii traditionali de tigari vor disparea de pe piata, odata cu acesta masura.
In prezent, in cazul tigarilor ieftine, circa 85 la suta din costuri reprezinta acciza, in timp ce in cazul celor scumpe, acciza platita reprezinta doar 52 la suta din cost. Potrivit noului Cod Fiscal, acciza minima va fi majorata la 95 la suta.

Din 2005, de cand a fost introdusa acciza minima, piata romaneasca a fost invadata de tigari aduse la negru din Republica Moldova, afirma Gilda Lazar.

In Uniunea Europeana exista state care nu au deloc acciza minima, precum Marea Britanie sau Danemarca, dar si altele care percep acciza de 100 la suta (precum Suedia sau Cehia). in prezent, in 19 tari europene se plateste acciza minima.

Bloombiz

Reprezentantii celor mai importante companii producatoare de tigarete de pe piata romaneasca, JTI Romania si Philip Morris, au intrat in conflict pe tema accizelor la tigari, care ar urma sa intre in vigoare odata cu noul Cod Fiscal, la 1 ianuarie 2007. Astfel, in timp ce conducerea JTI considera ca aplicarea accizei minime la tigarete va duce la eliminarea de pe piata a tigarilor ieftine si la favorizarea unor anumite companii, reprezentantii Philip Morris sprijina aceasta masura. Din acest motiv, conducerea JTI a dat de inteles ca prevederea va favoriza direct Philip Morris, dat fiind ca directorul acesteia, Peter Imre, este cunoscut ca unul dintre prietenii premierului Calin Popescu Tariceanu. Gardianul

"Este evidenta defavorizarea clara a produselor romanesti", a spus, la randul sau, vicepresedintele SAI Muntenia Invest, Viorel Munteanu. Munteanu a mers chiar mai departe acuzand Ministerul Finantelor ca incalca principiile concurentei si legislatia europeana. "Acciza minima este caz clasic de incalcare a regulilor de concurenta. Este o alta forma de stabilire a preturilor de piata", a spus reprezentantul SAI Muntenia. Acesta a invocat si un paragraf din raportul UE asupra Romaniei care prevede ca legislatia privind regulile concurentei de piata primeaza asupra legislatiei fiscale. In aceste conditii, sustine Munteanu, fara o verificare prealabila a Consiliului Concurentei, introducerea accizei minime este in afara legii. Curierul National

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 782 ori