Omenirii ii place vinul. Cei mai insetati sunt europenii

Luni, 26 Martie 2012, ora 08:15
1610 citiri
Omenirii ii place vinul. Cei mai insetati sunt europenii

Uniunea Europeana va intra, probabil, in recesiune. E posibil ca economia Statelor Unite sa creasca, dar nu se stie sigur.

China ori sparge barierele economice, ori se prabuseste, iar Japonia devine tot mai slaba. Tabloul economiei mondiale e derutant. Exista totusi un indicator economic de care nimeni nu se satura: vinul.

"Se pare ca ce-a fost mai rau a trecut", a declarat Federico Castelluci, directorul executiv al Vine and Wine (OIV). "Piata globala de vinuri poate creste din nou, cu toate ca rezultatele pozitive nu se vor vedea imediat", a declarat el la Paris, cu ocazia prezentarii raportului OIV, potrivit BusinessInsider.

Europa, continentul cu cel mai mare numar de consumatori de vinuri, va continua sa taie din resursele sale, data fiind situatia economica, a spus Castellucci. In Italia, consumul de vin a scazut cu 6,3%, de departe cea mai rea situatie din Uniunea Europeana. In Germania, unde economia a mers brici anul trecut, consumul de vin a stagnat, iar in alte tari, a scazut usor. Per total, consumul de vinuri din Uniunea Europeana a scazut in 2011 cu un milion de hectolitri.

Anul 2012 nu suna nici el tocmai bine pentru industria de vinuri. Alte industrii s-au confruntat deja cu scaderi masive in primul trimestru.

Vanzarile de vinuri din Statele Unite au crescut cu 5,3% si au atins o valoare estimata de retail de 32 miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca America este piata numarul unu de vinuri din lume. 20 de miliarde de dolari au venit de la podgoriile din California, ceea ce reprezinta o cota de piata de 61%. Pentru Statele Unite, 2011 a insemnat al 18-lea an consecutiv de crestere pentru piata de vinuri. In ciuda problemelor economice pe care le are California, in industria de vinuri nu a fost recesiune.

Dar in ceea ce priveste consumul pe cap de locuitor, francezii au baut mai mult decat oricine - 54,1 litri pe an, urmati de italieni cu 53 de litri. Americanii au baut 12,1 litri pe an, mai putin decat consuma francezii intr-un trimestru.

Exporturile de vinuri din Statele Unite, care au fost generate 90% de catre California, au crescut cu 21,7%, pana la 1,4 miliarde de dolari. Din punct de vedere al cantitatii de vin exportat, Statele Unite au inregistrat o crestere de 5,8%. Uniunea Europeana a cumparat aproape o treime din vinul exportat de Statele Unite.

Cea mai exploziva crestere a venit din partea Chinei, a carei piata de vinuri a crescut cu 42%, pana la 62 milioane de dolari. Consumul de vin din China a depasit un litru pe cap de locuitor. In topul asiatic al consumatorilor de vin este Hong Kong, cu 4,6 litri consumati pe cap de locuitor.

#consum vinuri in lume, #piata de vin, #top producatori de vinuri , #Industria vinului