Elvetia si Serbia vor detine presedintia OSCE in 2014 si 2015

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 16:50
2175 citiri
Elvetia si Serbia vor detine presedintia OSCE in 2014 si 2015

Presedintia Organizatiei pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE) o vor detine Elvetia si Serbia in 2014 si 2015, au decis vineri cele 56 de state membre ale organizatiei, se arata intr-un comunicat OSCE.

Eamon Gilmore, vicepremier si ministru irlandez al afacerilor externe, a carui tara asigura in 2012 presedintia OSCE, s-a aratat multumit de faptul ca statele membre OSCE au acceptat propunerea comuna a Elvetiei si Serbiei referitoare la elaborarea unui pachet privind prioritatile OSCE pe o perioada de doi ani.

Presedintia succesiva este un nou model al OSCE, iar Elvetia si Serbia si-au exprimat dorinta de a coopera pentru a elabora un program comun privind prioritatile OSCE pe o perioada de doi ani.

Aceasta abordare inovativa va permite o mai buna planificare pe termen lung, a afirmat Eamon Gilmore, adaugand ca presedintiile succesive vor facilita consistenta politicilor viitoare ale OSCE, in contextul in care in 2015 se vor aniversa 40 de ani de la semnarea Actului Final de la Helsinki.

Presedintia irlandeza impreuna cu fosta presedintie lituaniana si cea viitoare, detinuta de Ucraina (troica OSCE), va colabora cu Elvetia si Serbia pentru a planifica viitoarele prioritati ale organizatiei.

Decizia a fost luata printr-o procedura cu usile inchise, care s-a incheiat fara nici o obiectie din partea nici unei tari. Presedintia anuala a OSCE este decisa in unanimitate de cele 56 de state membre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#OSCE presedinte, #Elvetia Serbia OSCE, #state membre OSCE , #Industria UE