Brexit se disputa pe bani multi. Iata ce pune pe jar Marea Britanie!

Luni, 22 Februarie 2016, ora 12:24
5399 citiri
Brexit se disputa pe bani multi. Iata ce pune pe jar Marea Britanie!
Foto: Oxford in Paris

Guvernul londonez a anuntat data la care vrea sa organizeze referendumul care va decide soarta Marii Britanii in Uniunea Europeana: 23 iunie. Pana atunci, taberele pro si contra ramanerii in UE au la dispozitie doar cifrele prin care pot demonstra avantajul unei decizii sau a alteia.

Premierul David Cameron a anuntat printr-o postare pe Twitter ca a reusit sa semneze o intelegere avantajoasa cu partenerii europeni, dar chestiuni precum migratia, contributia la bugetul UE sau pierderile pe care le-ar suferi economia britanica inca agita apele in Regat, arata CNN Money.

Investitii

In functie de interesul fiecarei tabere, sondajele de opinie comandate oscileaza in favoarea ramanerii sau a iesirii din UE a Marii Britanii, iar cifrele par sa ofere singurul punct fix in dezbaterea care a incins spiritele in randul supusilor reginei.

Un studiu realizat de Parlamentul britanic arata ca nivelul investitiilor realizate de partenerii europeni in economia Marii Britanii este unul extrem important.

In 2014, investitiile straine venite din celelalte state ale Uniunii s-au ridicat la 496 miliarde lire sterline (634 miliarde euro), reprezentand aproape jumatate din totalul investitiilor straine din acea perioada.

Nu este de mirare ca eprezentantii mediului de afaceri din Mrea Britanie sustin varianta ramanerii in UE, parteneriatele incheiate cu alte firme de pe continent si nivelul schimburilor comerciale fiind in favoarea lor.

Comert

Accesul britanicilor la piata europeana este o chestiune extrem de importanta, 45% din exporturi fiind directionate catre celelalte 27 de state in UE. Valoarea totala a acestora se ridica la 230 miliarde de lire sterline (294 miliarde euro).

In privinta importurilor, Marea Britanie depinde in proportie de 53% de marfurile venite din restul blocului comunitar, valoarea acestora fiind de 289 miliarde lire (369 miliarde euro).

Schimburile comerciale dintre Marea Britanie si UE au si o importanta deosebita pe piata muncii, un raport al institutiilor europene demonstrand ca aproximativ 3,4 milioane de locuri de munca din Regatul Unit sunt dependente de comertul intretinut intre cele doua parti.

Migratie

Una dintre cele mai spionoase probleme abordate in discutiile dintre premierul Cameron si ceilalti oficiali europeni a fost migratia.

Nu, nu este vorba de amenintarea valului migrationist care forteaza granitele Europei in acest moment, ci de cel al migratiei fortei de munca de pe continent catre Regatul Unit.

Principiul liberei circulatii a persoanelor in interiorul UE a adus in Marea Britanie aproximativ 3 milioane de europeni, din care aproximativ 60% au o slujba, in vreme ce numarul britanicilor plecati sa lucreze in alte tari este de doar 1,3 milioane.

Drept urmare, presiunea exercitata de migrantii europeni pe sistemul social, de sanatate si in piata muncii din UK, a devenit o problema abordata in mai toate confruntarile politice din regat.

Cadru legal

Apartenenta la proiectul european a venit cu adoptarea regulilor comune impuse de Bruxelles, iar multi dintre cei care sustin varianta iesirii Marii Britanii din UE spun ca acestea au devenit prea impovaratoare pentru afacerile locale.

Un studiu efectuat de grupul de analiza Open Europe a aratat ca 100 din cele mai impovaratoare legi adoptate in UE ii costa pe oamenii de afaceri britanici aproximativ 33,3 miliarde de lire (42 miliarde euro) pe an.

In aceasi timp insa, analistii Open Europe avertizeaza ca acestea nu vor putea fi reduse prin iesirea tarii din UE, costurile putand chiar sa se amplifice in cazul in care cele doua piete ar urma sa mentina legaturile comerciale.

Buget

Uniunea Europeana are un buget comun la care contribuie toate statele membre, iar Marea Britanie se distinge ca unul dintre cei mai mari contribuitori.

Anul trecut, tara a platit cu 8,5 miliarde de lire (aproximativ 11 miliarde euro) mai mult decat a incasat in subventii europene.

Chiar daca suma acordata pentru constituirea bugetului UE nu se ridica decat la aproape 1% din PIB-ul Marii Britanii, lipsa de avantaje resimtita de contribuabilii britanici in relatia cu Uniunea agita apele in favoarea Brexit.

#brexit, #negocieri Marea Britanie UE, #referendum UE, #david cameron, #locuri munca marea britanie , #Industria UE