Industria siderurgica din Europa sufera de pe urma suprapraofertei - CNBC

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 09:09
2618 citiri
Industria siderurgica din Europa sufera de pe urma suprapraofertei - CNBC

Problemele structurale din industria siderurgica europeana trebuie rezolvate in conditiile in care preturile urmeaza sa scada, a declarat luni Jeff Largey, analist la Macquarie Group, pentru CNBC.

In opinia lui Jeff Largey, superoferta este principala problema, iar motivul pentru care industria siderurgica europeana nu cunoaste o relansare este unul intern.

"In acest moment in Europa avem o capacitate de 200 milioane tone de otel brut. In schimb, cererea se situeaza la 150-160 de milioane de tone. In concluzie, de fiecare data cand preturile dau semne de viata este eliberata o oferta mai mare care pune capat oricarei reveniri", a apreciat Largey.

In timp ce unii producatori asteapta ca imbunatatirea situatiei macroeconomice sa conduca la o crestere a pretului otelului, analistii prognozeaza ca orice majorare semnificativa de preturi pare putin probabila.

Preturile la otel carbon (HRC) se situeaza in prezent la aproximativ 624 de dolari pe tona insa analistii de la Societe Generale se asteapta ca preturile sa scada in perioada urmatoare. Banca franceza si-a revizuit in jos estimarile de pret pentru HRC de la 639 de dolari pe tona la 629 de dolari in acest an si de la 629 de dolari la 619 de dolari pentru anul urmator. Pana in 2018, Societe Generale estimeaza ca preturile vor cobori pana la 559 de dolari pe tona.

Pe fondul acestor prognoze pesimiste, Jeff Largey considera ca abordarea corecta pentru producatorii de otel este diversificarea. De exemplu, producatorul german de otel ThyssenKrupp, care in primele noua luni ale acestui an a inregistrat pierderi nete de 1,2 miliarde de euro, a descoperit ca operatiunile din domeniul bunurilor de capital ofera venituri stabile. In consecinta, compania germana a decis sa-si mute atentia dinspre siderurgia traditionala spre activitatile din domeniul bunurilor de capital.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#industrie siderurgica Europa, #pret otel, #productie otel Europa, #supraproductie industrie siderurgica , #Industria siderurgica