Un zacamant petrolier estimat la 1 miliard euro intra in exploatare in acest an

Miercuri, 28 Martie 2012, ora 17:31
2481 citiri
Un zacamant petrolier estimat la 1 miliard euro intra in exploatare in acest an

Un zacamant petrolier estimat la un miliard de euro si situat in zona orasului aradean Pancota va intra in exploatare peste cateva luni, dupa ce prospectiunile geologice efectuate in ultimii ani au confirmat existenta unor resurse petroliere si de gaze naturale.

Prospectiunile geologice au fost facute de compania Universal Premium, cu o finantare asigurata de Universal Premium Fund, care are ca investitori companii petroliere din Romania, Belgia, Olanda, Luxemburg si Elvetia.

Prezent miercuri la Arad, presedintele Universal Premium Fund, Ioan Teodor Vostinaru, a declarat ca in zona orasului Pancota au fost instalate, in ultimii ani, sapte sonde, iar cercetarile geologice au confirmat existenta unui important zacamant de petrol si gaze naturale, care se afla la adancime cuprinsa intre 450 si 2.100 de metri.

"Suntem in faza finala a prospectiilor geologice, iar in jumatatea a doua a acestui an incepem extractia. Estimam ca productia petroliera a Romaniei poate creste cu sapte pana la noua procente prin exploatarea acestui zacamant", a declarat Vostinaru.

Valoare zacamintelor petroliere si de gaze de la Pancota, ce putin un miliard de euro

Compania estimeaza ca valoarea zacamintelor petroliere si de gaze de la Pancota este de cel putin un miliard de euro.

"Interesul nostru este pentru toata Campia de Vest, neglijata in ultimele trei decenii din punctul de vedere al cercetarii si exploatarii acestor resurse naturale. In aceasta zona, zacamintele se afla la o adancime mult mai mica decat in celelalte zone ale tarii, ceea ce reduce considerabil investitia in exploatare", a declarat presedintele Universal Premium Fund.

Vostinaru a spus ca operatiunile companiei vor fi extinse in judetul Arad, estimandu-se ca in zona localitatii Paulis, pe Valea Muresului, exista alte resurse importante.

"Am castigat licitatia organizata de Agentia Nationala de Resurse Minerale pentru cercetarea posibilelor zacaminte de la Paulis. Credem ca aici exista resurse si mai importante decat la Pancota, dar aici suntem in faza encipienta cu prospectiunile", a spus Vostinaru.

Zacamantul de la Pancota, cel mai important confirmat pana acum in Campia de Vest

Reprezentantii companiei afirma ca zacamantul descoperit la Pancota "este cel mai important confirmat pana acum in Campia de Vest".

Investitia realizata pana in prezent in cercetare a fost de zece milioane de euro si va ajunge la 15 milioane de euro in momentul inceperii extractiei, cand vor fi create, intr-o prima etapa, 250 de locuri de munca.

Titeiul va fi transportat printr-o conducta catre un terminal care va fi construit in Gara Pancota, iar perioada de exploatare a resurselor este estimata la 20 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#zacaminte petrol, #zacamant petrolier Pancota, #valoare zacamant Pancota , #Industria petroliera