Rompetrol - Investitii de 300 milioane de dolari pentru calitate

Miercuri, 23 Martie 2005, ora 09:27
1340 citiri

Grupul Rompetrol va investi circa 300 de milioane USD, in urmatorii doi ani, pentru realizarea unor proiecte de modernizare si constructii ale unor instalatii noi pe platformele rafinariilor Petromidia si Vega.Programul, aprobat recent de conducerea grupului, prevede o serie de investitii tehnologice majore pentru cresterea constanta a calitatii carburantilor si alinierea, in avans, la standardele europene corespunzatoare urmatorilor 4 ani.

Rompetrol si-a adaptat acest program cerintelelor pietei interne si comunitare, schimbarilor din mediul concurential, dar si strategiei proprii de dezvoltare locala si regionala. Au fost luate in conditiile privind cresterea calitatii benzinelor si motorinelor, reducerea poluarii urbane prin eliminarea aditivilor sau altor substante toxice din carburanti si cresterea fiabilitatii motoarelor.

Toate aceste masuri dar, in special, reglementarea privind utilizarea resurselor alternative, vor obliga rafinariile la investitii importante in urmatorii 5 ani.

Pe langa normele europene de calitate si protectia mediului au fost avute in vedere si reglementarile privind utilizarea biocarburantilor. Introducerea Biodieselului in compozitia motorinelor care vor fi livrate pe pietele internationale, incepand cu anul 2006, este consecinta cercetarilor asidue in domeniul resurselor alternative si regenerabile - industria de rafinare cunoscand cea mai mare dinamica in promovarea tehnologiilor noi.

Pe termen mediu, cele mai importante proiecte ale Rompetrol urmaresc obtinerea motorinei la standardul corespunzator pana in anul 2009 si adaptarea, in productie, a raportului motorina/benzina cerintelor viitoare de piata. La instalatiile si echipamentele noi vor fi luate in calcul materiile prime recomandate pentru cresterea indicilor de calitate, diminuarea componentilor nocivi si optimizarea proceselor.

Rompetrol va urmari valorificarea superioara a unor produse si subproduse, cresterea gradului de siguranta in exploatarea instalatiilor si utilajelor, reducerea consumurilor specifice de materii prime si de energie si conducerea centralizata a activitatilor rafinariei prin intermediul calculatoarelor de proces.

Rompetrol, care s-a impus pe piata romaneasca si pe pietele regionale prin calitatea produselor sale, urmareste nu numai mentinerea pozitiei de lider dar si asigurarea conditiilor optime pentru exportul carburantilor proprii in zone in care se impune respectarea standardului european.

Grupul Rompetrol a decis sa aplice in avans normele stabilite la nivelul membrilor U.E. in privinta obtinerii unor cantitati de benzine si motorine cu 50 ppm ( parti per million ) sulf, inca din 2005. Astfel, alinierea la standardul european pentru 2009 se va face intr-o perioada care devanseaza cu mult termenele adoptate de autoritatile romane.

Aceeasi strategie a facut ca, in urma investitiilor de peste 100 milioane USD, realizate dupa privatizarea rafinariei Petromidia, Rompetrol sa introduca in 2003, in premiera pe piata romaneasca o gama completa de carburanti auto de tip EURO 3 si EURO 4.

Despre Rompetrol:

Grupul Rompetrol N.V. este cel mai mare grup industrial romanesc privat, cu majoritatea operatiunilor si activelor in Romania si Europa de Sud-Est. Principalele activitati ale Grupului sunt in domeniile rafinare si marketing/vanzare de produse petroliere, cu interese adiacente in explorare, productie si alte servicii pentru industria petroliera cum ar fi foraj, constructii, transporturi, etc.

Grupul are 7.300 de angajati si a realizat in 2004 o cifra de afaceri de 1,61 miliarde USD, urmarind sa devina una dintre cele mai mari companii petroliere integrate din regiune si sa obtina o pozitie puternica in bazinul Marii Negre.

In primele doua luni ale acestui an rezultatele financiare ale Grupului Rompetrol au atins nivele record - o cifra de afaceri cumulata pe ianuarie si februarie de 274 milioane USD, profit operational (EBITDA) de 22,6 milioane USD si un profit net de 7,17 milioane USD.