OMV Petrom - statul roman, un meci pe care analistii il vad egal

Marti, 19 Iunie 2012, ora 12:44
2707 citiri
OMV Petrom - statul roman, un meci pe care analistii il vad egal

Premierul spune ca statul va negocia un pachet de masuri cu OMV-Petrom. Compania conditioneaza investitiile de un mediu favorabil. Analistii sustin ca niciunul dintre participanti nu se afla in postura de "a da cu pumnul in masa".

Guvernul si OMV vor incepe in perioada imediat urmatoare negocierile pe un pachet de masuri prin care ambele parti sa castige, autoritatile asteptand ca investitorul sa ajute Executivul sa depaseasca o perioada dificila, dar fiind constiente si de importanta investitiilor, afirma premierul Ponta.

Pe de alta parte, OMV Petrom spune ca va investi pana in 2014 intre 800 de milioane de euro si 1,2 miliarde de euro pe an, in special in sectorul de explorare si productie, daca va exista un mediu favorabil investitiilor.

Romania nu are nevoie de negocieri

Analistul economic Ilie Serbanescu a declarat pentru Business24 ca, in momentul de fata, Romania nu se afla in postura de a negocia ceva cu grupul OMV-Petrom, pentru ca are pozitia de "colonie". "Romania poate sa ramana o colonie sau poate incearca sa-si schimbe statutul, insa, in nici unul dintre aceste cazuri nu are nevoie de negocieri", a declarat analistul economic.

Ilie Serbanescu este ferm convins ca guvernul vrea sa foloseasca programul de investitii al OMV-Petrom ca pe o victorie personala. "Investitiile sunt ale OMV-Petrom, nu ale noastre, si le fac cu scopul de a culege profit", conchide analistul economic.

Serbanescu sustine ca, in spatele declaratiilor celor de la OMV-Petrom, legate de investitii conditionate de mediul favorabil, se ascunde dorinta grupului de a nu fi impiedicat sa exporte gazele extrase din Romania.

"Ne-au parat la Uniunea Europeana ca sa ne bage infringement ca nu-i lasam sa exporte, chiar daca este gaz romanesc. Adica, noi sa ramanem in frig la iarna, iar ei sa vanda cu 500 de dolari mia de metri cubi de gaze, in loc de 160 de dolari, cat obtin in Romania", a mai spus analistul.

Ilie Serbanescu sustine ca pana acum nu s-a pus problema aceasta, pentru ca OMV-Petrom nu avea infrastructura necesara exportului, insa, acum s-a dat in exploatare conducta Arad-Szeged (Ungaria) si au posibilitatea de a exporta gazele.

Investitii conditionate de mediul favorabil

Specialistul in piata de energie, Ionut Purica, a declarat pentru Business24 ca orice companie are nevoie de o stabilitate legislativa si mai ales fiscala, acesta fiind si motivul pentru care OMV-Petrom a cerut Executivului un "mediu favorabil investitiilor".

Specialistul sustine ca orice companie care investeste, nu o face doar din surse proprii, ci si prin aportul creditelor bancare sau alte surse de investitii, printre care si participarea statului.

In aceste conditii, discutiile dintre OMV-Petrom se rezuma la ce vine cu fiecare, iar aici nu este vorba strict de bani, sustine Purica, si da exemplul statului, care poate pune umarul la o investitie prin conditii, stabilitate economica sau legislatie secundara, care sa garanteze ca investitia este derulata si se recupereaza banii.

Specialistul in piata energetica spune ca, de obicei, intr-o negociere, fiecare dintre parti are tendinta de a cere mai mult. "Statul cere redeventa mai mare sau suprataxarea profiturilor exportate, si are tot dreptul sa faca asta, iar compania va raspunde ca investeste si genereaza noi locuri de munca, energie mai multa, bani la buget mai multi. De obicei, in astfel de cazuri, se gaseste o cale de mijloc", a declarat specialistul.

Ionut Purica este ferm convins ca nici statul si nici grupul OMV-Petrom nu au, in momentul de fata o pozitie dominanta in derularea negocierilor, ambele entitati avand avantaje si dezavantaje.

"Nu cred ca poate veni OMV-Petrom sa dea cu pumnul in masa si sa ceara ceva, dupa cum nici statul nu poate face acest lucru. Cred ca fiecare vine cu o serie de lucruri pe care le poate cere si pe care le poate dori si care sa duca la pozitii de retragere sau de compromis", a declarat Ionut Purica.

Premierul Victor Ponta a efectuat, luni, o vizita oficiala in Austria, in care s-a intalnit si cu presedintele OMV, proprietarul Petrom. La intoarcerea in tara, seful Guvernului a aratat ca subiectul principal a fost legat de capacitatea autoritatilor de la Bucuresti de a asigura in relatia cu OMV atat predictibilitate, cat si "un control intr-o anumita masura" asupra pretului carburantilor.

In acelasi timp, tema discutiei a fost legata si de proiectele de investitii in Romania aprobate de conducerea OMV pentru urmatorii zece ani, precum si de litigiile rezultate din clauzele contractuale de privatizare a Petrom.

Suprataxarea veniturilor, punct de plecare in negocieri

Seful Guvernului a declarat recent ca intentioneaza sa aiba o discutie cu producatorii de produse petroliere privind suprataxarea veniturilor exceptionale, spunand ca nu ii plac deciziile impuse cu forta, dar ca este o perioada speciala in care toti trebuie sa participe la "efortul tarii".

Si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat ca Guvernul pregateste un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere, care ar urma sa fie aprobat pana la finele anului si aplicat din 2013.

OMV Petrom va investi pana in 2014 intre 800 de milioane de euro si 1,2 miliarde de euro pe an, in special in sectorul de explorare si productie, daca va exista un mediu favorabil investitiilor, a anuntat marti compania.

Astfel, sectorul upstream va atrage 80% din investitii, iar cel de mid/downstream 20%. Informatiile au fost anuntate intr-o prezentare catre investitori, impreuna cu strategia companiei pentru 2021.

#omv petrom, #redevente companii petroliere, #taxa pe profiturile exportate, #suprataxarea veniturilor exceptionale , #Industria petroliera