Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Irakienii nu vor accepta sa cedeze in fata corporatiilor petroliere straine

Irakienii nu vor accepta sa cedeze in fata corporatiilor petroliere straine
Guvernul irakian controlat de SUA se pregateste sa cedeze controlul asupra celor mai importante rezerve de petrol ale tarii unor corporatii petroliere straine, noteaza Kamil Mahdi, academician irakian si cadrul universitar in domeniul economiei Orientului Mijlociu la Universitatea din Exeter, in articolul sau din editia din 16 ianuarie a cotidianului britanic The Guardian.

In prezent, Irakul ramane sub ocupatie, iar prapastia dintre cei care care se afla la putere si cei care sunt condusi este umpluta cu sange. Guvernul se afla sub influenta fortelor ocupatoare, care sunt vinovate pentru catastrofa umanitara produsa si pentru impasul politic creat. In vreme ce cetatenii lipsiti de aparare sunt ucisi fara nici o opreliste, guvernul isi continua eforturile pentru a se apara pe sine, strangand veniturile obtinute de pe urma petrolului, oferind o justificare pentru ocupatie si prezidand asupra unei securitati, a unei economii, a unor servicii si asupra unei administratii publice in prabusire, noteaza critic semnatarul articolului. Mai presus de orice, respectarea legilor aproape ca a disparut cu totul, fiind inlocuita cu demarcatiile sectare, sub fatada unui Parlament. Sectarismul promovat de catre ocupatie provoaca o divizare la nivelul societatii civile, al comunitatilor locale si lasa cetatenii la dispozitia liderilor locali auto-desemnati, fara nici o protectie de ordin legal. Guvernul irakian esueaza in a-si indeplini in mod eficient datoriile si responsabilitatile.

Prin urmare, pare nepotrivit ca guvernul irakian, cu ajutorul USAid, al Bancii Mondiale si al ONU, sa fi promovat o lege comprehensiva privitoare la petrol, in apropierea unui termen-limita impus de Fondul Monetar International, pentru sfarsitul anului trecut. Din nou, un program impus din afara s-a dovedit mai puternic decat interesele Irakului. Inainte de a porni pe drumul unor masuri controversate precum aceasta lege, care favorizeaza companiile petroliere straine, Parlamentul si guvernul irakian trebuie sa demonstreze ca sunt capabile sa protejeze suveranitatea tarii si drepturile si interesele poporului. Un guvern care nu reuseste sa apere vietile cetatenilor sai nu ar trebui sa initieze o legislatie controversata, care va pune in dificultate urmatorii lideri irakieni, si care ameninta sa epuizeze pretioasele rezerve de petrol ale Irakului.

Oficiali ai guvernului, printre care se numara si vicepremierul Barham Salih, au anuntat ca respectivul proiect de lege este gata de a fi prezentat cabinetului spre aprobare. Salih s-a numarat printre personalitatile entuziasmate de interventia SUA in Irak, iar administratia condusa de militia kurda pe care o reprezinta el a semnat acorduri ilegale privitoare la petrol, pe care in momentul de fata incearca sa le aduca in legalitate. tinand cont de faptul ca Parlamentul nu are intruniri regulate, este posibil ca legea sa fie aprobata in graba, in urma unei intelegeri realizate sub patronajul ocupatiei americane. Industria petroliera a Irakului se afla intr-o situatie dificila, ca urmare a sanctiunilor, a razboaielor si a ocupatiei. Guvernul, prin inspectorul general al Ministerului pentru Petrol, a realizat rapoarte prin care semnaleaza existenta unei coruptii la scara larga si a furturilor in intregul sector petrolier. Numerosi oficiali competenti din domeniul tehnic au fost concediati sau retrogradati, iar organizatia de stat pentru marketingul petrolului a avut mai multi directori.

Ministerele si organizatiile publice functioneaza intr-o masura din ce in ce mai mare ca aparate ale partidelor, iar interesele personale, sectare si etnice au mai multa importanta decat cele nationale. Aceasta stare de fapt are efecte negative asupra intregii populatii, mai putin asupra persoanelor corupte si lipsite de scrupule, si asupra companiilor petroliere straine vorace. Versiunea oficiala a proiectului de lege nu a fost facuta publica, insa nu exista nici o indoiala in legatura cu faptul ca legea va fi menita sa ofere majoritatea resurselor de petrol corporatiilor straine, in baza unor acorduri pe termen lung pentru exploatare si producere.

Este probabil ca legea privitoare la petrol sa deschida calea pentru aceste corporatii, intr-un moment in care capacitatea Irakului de a reglementa si de a controla activitatile acestora va fi ingradita. Prin urmare, responsabilitatea pentru protejarea intereselor nationale va cadea pe umerii catorva tehnocrati vulnerabili, intr-un mediu in care sangele si petrolul curg ingemanate. Bunul simt, corectitudinea si interesele nationale ale Irakului ar indica faptul ca aceasta lege nu trebuie adoptata in vremuri tulburi si ca nici un contract pe termen lung, de 10, 15 sau 20 de ani, nu trebuie incheiat inainte de obtinerea pacii si a stabilitatii, si inainte ca irakienii sa se asigure de faptul ca interesele lor sunt protejate. Aceasta lege a fost discutata in spatele usilor inchise in cea mai mare parte a anului trecut. Schite secrete ale ei au fost vazute si comentate de catre guvernul SUA, insa nu au fost comunicate publicului irakian - nici macar tuturor membrilor Parlamentului Irakului. Daca legea va fi aprobata in aceste conditii, lumea politica irakiana va suferi inca o discreditare grava.

Statele Unite ale Americii, Fondul Monetar International si aliati ai acestora se folosesc de teama pentru a-si urmari interesele privitoare la privatizarea si vinderea resurselor Irakului, subliniaza autorul articolului. Efectul acestei legi va fi cel de a marginaliza industria petroliera irakiana si de a submina masurile de nationalizare luate intre anii 1972 si 1975. Legea este conceputa ca fiind antagonica Legii 80 din decembrie 1961, prin care majoritatea resurselor petroliere ale Irakului au fost recuperate de la un cartel strain. Irakul a platit un pret semnificativ pentru aceasta initiativa curajoasa: premierul de la acel moment, generalul Qasim, a fost ucis 13 luni mai tarziu in timpul unei lovituri de stat baasiste, care a fost sustinuta de multi dintre cei care fac parte din actuala coalitie de guvernamant - inclusiv de catre SUA.

Cu toate acestea, politica nationala cu privire la petrol nu a fost schimbata la momentul respectiv, iar schimbarea sa in decursul ocupatiei americane nu va fi niciodata acceptata de catre irakieni, conchide in aceeasi nota puternic critica Kamil Mahdi.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1002 ori