Amenzi de 1,33 milioane de lei aplicate comerciantilor de paine si produse de panificatie

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 09:50
2934 citiri
Amenzi de 1,33 milioane de lei aplicate comerciantilor de paine si produse de panificatie

Comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au aplicat amenzi totale in valoare de 1,329 milioane de lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor, in urma unor controale efectuate la nivel national, in perioada 26 august - 6 noiembrie, la comerciantii de paine si produse de panificatie.

Potrivit unui comunicat al ANPC, din cei 947 de operatori economici din toata tara controlati, 714 nu respectau prevederile legale din domeniul protectiei consumatorilor - comercializare, etichetare, prezentare si publicitate a painii si produselor de panificatie.

De asemenea, din cele peste 70 de tone de paine si produse de panificatie verificate, 28,6 tone nu se incadrau in prevederile legale privind comercializarea, etichetarea, prezentarea si publicitatea. Printre altele, la unitatile din Capitala controlate, esantioanele din painea neagra nefeliata analizate la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA) prezentau "gradul II de contaminare cu Bacillus mesentericus".

In consecinta, in total au fost aplicate 788 de sanctiuni contraventionale, din care 379 avertismente si 409 amenzi in valoare de 1.329.400 lei.

De asemenea, in timpul controlului, s-a dispus oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a circa 900 de kilograme de paine si produse de panificatie in valoare de 3.300 de lei, acestea fiind improprii consumului uman.

Totodata, 24 de tone de paine si produse de panificatie in valoare de 59.000 de lei au fost oprite temporar de la comercializare, pana la intrarea in legalitate.

"Painea este alimentul zilnic, al nostru al tuturor. Atrag atentia consumatorilor sa nu cumpere paine din locuri neautorizate. Produsele arse, cu urma de lipituri pe partile laterale, insuficient coapte, deformate, rupte, care prezinta urme ale contactului cu rozatoare, sau cu data durabilitatii depasite sau modificate trebuie refuzate. Reamintesc faptul ca, pentru orice nemultumire, consumatorii se pot adresa comisariatelor noastre judetene. Pentru nerespectarea prevederilor legale, comerciantii vor fi aspru pedepsiti", a declarat presedintele ANPC, Bogdan Cristian Nica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amenzi comercianti paine, #amenzi produse panificatie, #comert paine , #Industria panificatiei