Ungaria avertizeaza Romania cu privire la mineritul de aur

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 09:10
3444 citiri
Ungaria avertizeaza Romania cu privire la mineritul de aur

Guvernul ungar se asteapta ca autoritatile romane sa respecte atat regulile europene in domeniul minelor de aur, cat si "bunurile de mediu si culturale" aflate in pericol din cauza proiectului de la Rosia Montana (vestul Romaniei), afirma luni doua ministere ungare intr-un comunicat, citat de MTI.

Potrivit MTI, ministerele ungare de Externe si al Dezvoltarii Rurale afirma in acest comunicat ca "bunurile de mediu si culturale sunt parte integranta a patrimoniului Europei Centrale".

"Ungaria a aflat cu ingrijorare ca, pe 27 august, Guvernul roman a adoptat un proiect de propunere vizand sustinerea regimului minei de aur si de argint ca pe un proiect de interes public de importanta nationala", afirma cele doua ministere, crie agentia.

"Exploatarea aurifera bazata pe tehnologia cu cianuri-lesiere implica riscuri enorme si pune in pericol puritatea apei si diversitatea biologica", subliniaza ministerele, citand o deversare de cianura, in 2000, la alta mina romaneasca de aur, "care aproape a distrus toata fauna salbatica pe cursul ungar al Tisei", potrivit MTI.

"Astfel, Guvernul ungar a protestat fata de orice utilizare a tehnologiei pe baza de cianuri-lesiere indiferent de forma acesteia", au afirmat cele doua ministere.

Firma canadiana Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a cerut autorizarea proiectului de extractie de aur si argint la Rosia Montana de mai multi ani.

Micul partid ecologist de opozitie LMP a organizat duminica o demonstratie in fata sediului Ambasadei Romaniei la Budapesta. Demonstratii similare au avut loc in 20 de localitati din Romania, inclusiv la Rosia Montana, dar si la Paris, Londra, Roma, Bruxelles, Berlin si Washington DC.

Recent, Guvernul a aprobat si a trimis Parlamentului roman proiectul privind exploatarea de la Rosia Montana, premierul Victor Ponta afirmand ulterior ca el va vota, ca deputat, impotriva proiectului.

Duminica si luni au avut loc proteste fata de proiectul trimis in Parlament.

Curs valutar

1 EUR = 4.9747 RON

0.0002

1 USD = 4.5814 RON

0.0057
  1. Începe virarea ajutoarelor de încălzire pentru iarnă. Cine poate beneficia de banii de la stat și ce sume ar intra în conturile românilor
  2. Județele în care puterea banilor se apropie de Europa. Unde își permit românii cel mai mult în 2024
  3. Autostrada peste Carpați, care să lege Ardealul de Moldova, mai aproape de realitate. Licitație deschisă pentru un contract de peste 6 miliarde de lei. Pe unde va trece drumul
  4. Planurile Iranului lovesc în petrol. Informațiile despre un nou atac al Teheranlui au scumpit barilul
  5. Românii cu asigurări de viață vor fi raportați la ANAF. Cum motivează Ministerul Finanțelor decizia, aplicată printr-o nouă ordonanță de urgență
  6. „Regele uleiului” se extinde în forță în România. După ce va intra în portul Constanța, va primi bani pentru infrastructură
  7. Câți români se mai încumetă la un credit în 2025. Experții, previziuni despre nivelul dobânzilor
  8. Miza majoră a legii pensiilor militare și cât va costa principiul contributivității în Apărare: ”Solidaritatea socială nu mai are nicio legătură”
  9. Un mare producător german de mașini vrea să încuie porțile fabricii. „Va fi imposibil să producem atâtea mașini în opt săptămâni”
  10. Noi creșteri ale pensiilor de la 1 ianuarie. Câți bani vor primi în plus vârstnicii după indexarea la inflație