Senatorii Comisiei juridice au dat aviz negativ proiectului de la Rosia Montana

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 14:27
1792 citiri
Senatorii Comisiei juridice au dat aviz negativ proiectului de la Rosia Montana

Senatorii Comisiei juridice au dat marti aviz negativ, in unanimitate, la proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Rosia Montana, care va fi dezbatut in procedura de urgenta.

Prezent la dezbateri, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a sustinut ca toate regulile cu privire la acest caz sunt respectate cu strictete, in timp ce, conform punctului de vedere al Ministerului Justitiei, a fost dat un raspuns cu anumite observatii la o varianta a acestui proiect de lege, care a fost discutat in sedinta de Guvern.

Presedintele Comisiei juridice, Tudor Chiuariu, a propus aviz negativ la acest proiect, luand in considerare avizul Consiliului Legislativ, dar si pozitia Partidului National Liberal.

Senatorul PDL Marinica Dinca a anuntat ca vota impotriva acestui proiect. El a afirmat ca actul normativ nu este dezbatut pe indelete in Parlament din cauza presiunilor din strada, dar si din cauza "oamenilor care s-au exprimat pentru discutii pe indelete".

Impotriva proiectului s-a exprimat si senatorul PSD Toni Grebla, vicepresedinte al Comisiei juridice, marturisind totodata ca el este in favoarea exploatarii miniere intr-o zona afectata de saracie.

"Din pacate, datorita presiunii opiniei publice, a unui curent nu stiu cat de negativ care s-a conturat in jurul acestei exploatari de la Rosia Montana, suntem nevoiti sa preluam un proiect de lege pe care nu avem alta solutie decat sa-l respingem. Dar exploatarea miniera in Romania trebuie sa continue, pentru ca Romania este o tara bogata in zacaminte si, daca nu le exploatam si in conditii de respect fata de legislatia europeana si romaneasca in domeniul mediului si cu luarea in considerare intotdeauna a interesului national, cred ca facem o greseala", a spus Toni Grebla.

Senatorul social-democrat a invocat faptul ca acest proiect nu este cunoscut de opinia publica.

"Nu este pregatita societatea romaneasca pentru dezbateri echilibrate, rationale, dezbateri pe baza de argumente rationale, nu pe baza de interes, de zvonistica sau dezbateri foarte emotionale. (...) Foarte putini oameni au inteles ca de fapt este o continuare a unei activitati, lumea a inteles ca este vorba de un proiect nou si ca acum dezvelim muntii, le luam crestele si facem acolo exploatare miniera", a mai spus Grebla, care a sustinut ca proiectul de lege nu poate fi adoptat in forma prezentata.

Presedintele Comisiei juridice, Tudor Chiuariu, a exprimat pozitia PNL, pozitie care a fost adoptata in unanimitate in sedinta de luni a grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor si Senat.

"Nu suntem de principiu impotriva exploatarii resurselor naturale si a celor de la Rosia Montana. Dar pozitia noastra simpla, principiala este ca nu poate lua forma acestui proiect de lege care, din punct de vedere procedural si politic, a fost abordat gresit. De aceea, sigur, in consecinta, vom vota impotriva acestui proiect de lege, implicit pentru un aviz negativ", a subliniat Tudor Chiuariu.

#aviz negativ Rosia Montana, #aviz Senat Rosia Montana, #proiect lege Rosia Montana , #Industria mineritului