Rosia Montana nu e de vanzare. Proiectul trebuie oprit - Interviu profesor ASE

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 13:04
1998 citiri
Rosia Montana nu e de vanzare. Proiectul trebuie oprit - Interviu profesor ASE

Proiectul de exploatare a minereurilor aurifere de la Rosia Montana trebuie oprit, pentru ca intra in contradictie cu interesul national, iar daca va fi aprobat, acest lucru inseamna ca guvernantii sunt supusi unor presiuni secrete din exterior, sustine profesorul universar doctor Afrodita Iorgulescu, de la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti.

Astfel, ea a enumerat, intr-un interviu acordat Ziare.com, motivele pentru care acest proiect nu trebuie aprobat, dar si problemele care graviteaza in jurul companiei ce urmeaza sa faca exploatarile, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

Ce inseamna proiectul Rosia Montana pentru mediu? Ce au omis guvernantii in negocieri?

Proiectul Rosia Montana ar fi un dezastru pentru mediu, in primul rand prin amploarea sa, intr-o zona locuita; nu exista un proiect similar in lumea intreaga. Ce au omis guvernantii in negocieri? Fondul problemei: ca Rosia Montana nu este de vanzare!

Nu ati fost de acord cu acordul de mediu. De ce? Care au fost problemele?

Problemele principale, pe scurt ar fi, in opinia noastra, urmatoarele:

- RMGC a explorat pentru proiect cu Licenta de exploatare 47/1999, valabila pentru mina veche; deci, RMGC nu are o licenta de exploatare valabila pentru proiect (de altfel, recunoaste ca Licenta trebuie "actualizata"). In consecinta, toate aprobarile obtinute pentru proiect nu se bazeaza pe o licenta valabila pentru proiect, deci sunt nefondate.

- Principalele patru obiectii din partea specialistilor geologi (ing. Justin Andrei, dr. Mircea Borcos, ing. Sever Bordea, ing. dr. Stefan Marincea) sunt:

1. metoda preconizata in proiectul RMGC presupune cianurarea intregii cantitati de minereu extrasa (in loc sa se concentreze si apoi sa se cianureze concentratele), ceea ce implica o cantitate mai mare de cianura;

2. metoda preconizata impiedica recuperarea ulterioara a metalelor rare existente. Fundamentul iazului de decantare preconizat peste satul Corna, in valea raului Corna, este partial permeabil, ceea ce ar induce afectarea panzei freatice. Exista riscul alunecarilor de teren.

Citeste mai multe despre Rosia Montana nu e de vanzare. Proiectul trebuie oprit - Interviu profesor ASE pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#exploatare aur rosia montana, #Afrodita Iorgulescu Rosia Montana, #interviu ASE Rosia Montana, #analiza Rosia Montana , #Industria mineritului