Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Latifundiarul Culita Tarata cere consultarea populatiei privind redeschiderea minei de uraniu de la Grinties

Latifundiarul Culita Tarata cere consultarea populatiei privind redeschiderea minei de uraniu de la Grinties


Presedintele Consiliului Judetean Neamt, Culita Tarata, ar putea declansa un referendum local in care populatia sa fie consultata daca este de acord cu redeschiderea minei de uraniu de la Grinties - Tulghes, de pe teritoriul judetelor Neamt si Harghita.

Culita Tarata a declarat ca nu a hotarat daca referendumul va fi doar la Grinties sau in tot judetul, dar este convins de necesitatea consultarii populatiei prin referendum sau dezbateri publice.

"Am inteles ca a fost publicata ordonanta guvernului de redeschidere a minei. Nu poti lua o hotarare fara studiu de impact si pana nu este consultata populatia. Trebuie luate toate masurile care se impun si trebuie consultata populatia printr-un referendum sau adunari, dezbateri. Este nevoie de locuri de munca, dar nu oricum", a afirmat Culita Tarata.

Si presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, sustinea in urma cu o luna de zile ca va propune locuitorilor din comuna Tulghes sa se pronunte in cadrul unui referendum privind redeschiderea minei de uraniu. El declara, la Piatra Neamt, ca in cazul in care locuitorii din Tulghes vor fi impotriva redeschiderii minei, dar Guvernul va hotari totusi redeschiderea exploatarii, va ataca in instanta decizia Executivului.

"Populatia din judetul Harghita, indiferent de nationalitate, nu prea agreeaza deschiderea unor noi mine. Trebuie sa se faca la fel cum este si cu Rosia Montana, o constientizare, iar oamenii sa cunoasca despre ce este vorba. Daca este o situatie tensionata, se va merge in instanta", spunea Borboly Csaba in urma cu o luna de zile.

Compania Nationala a Uraniului a solicitat, prin Ministerul Economiei, deschiderea unui nou zacamant de uraniu, aflat in comuna Grinties, dat fiind faptul ca singurul zacamant aflat in prezent in exploatare, cel de la Crucea, judetul Suceava, este in curs de epuizare.

Investitia ar urma sa fie de circa 100 de milioane de euro.

Potrivit estimarilor, uraniul extras de la mina Grinties va asigura necesarul celor doua reactoare de la Cernavoda, dar si a celorlalte doua reactoare ce ar putea fi date in folosinta in urmatorii ani.

Prospectiunile de la mina Grinties au inceput in anii '60 si au durat pana in anul 2001 cand cele 29 de galerii ale minei au fost inchise oficial. De-a lungul celor 40 de ani, localnicii spun ca s-a facut extractia propriu-zisa a uraniului doar circa sase luni.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2267 ori