Cutremure la Galati. Directorul Institutului de Geologie, demis pentru ca a vorbit la liber

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 08:50
2908 citiri
Cutremure la Galati. Directorul Institutului de Geologie, demis pentru ca a vorbit la liber

Directorul Institutului de Geologie al Romaniei, Stefan Marincea, a fost schimbat miercuri din functie ca urmare a modului defectuos in care a gestionat si a comunicat public rezultate ale cercetarilor efectuate in zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din judetul Galati, informeaza Ministerul Educatiei Nationale.

"Desi a facut parte din comisia multidisciplinara constituita pentru a analiza cauzele cutremurelor care se produc in judetul Galati si desi se decisese ca toate concluziile sa fie comunicate in interior pentru a se formula un punct de vedere unitar, pe baza tuturor informatiilor, domnul Marincea a decis sa prezinte public rezultate partiale, inainte de validarea si discutarea lor in cadrul comisiei.

Maniera neprofesionista, dominata de ipoteze si incertitudini, in care acesta a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, a fost de natura sa genereze panica la nivelul populatiei si sa intretina sentimentul de teama si incertitudine al locuitorilor din zona respectiva", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul MEN, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, acest lucru contravine rolului si statutului Institutului de Geologie al Romaniei si poate afecta credibilitatea cercetatorilor care isi desfasoara activitatea in cadrul institutiei.

Marincea vrea sa faca plangere penala

Stefan Marincea a declarat pentru Mediafax, ca a fost informat "prin doua ordine, cu semnaturi diferite" ca, incepand de miercuri, a fost demis din functia de director general al Institutului Geologic al Romaniei, el mentionand ca intentioneaza sa faca plangere penala in acest caz.

"Nu stiu cine m-a demis, am primit doua ordine, doua decizii cu semnaturi diferite si am de gand sa fac plangere penala impotriva celor care au trimis aceste ordine, pentru ca sunt semnaturi cu bara", a precizat Stefan Marincea.

Intrebat cine va ocupa postul de director general al institutului dupa demiterea sa, Marincea a precizat ca este vorba de Marcel Maruntiu.

Potrivit site-ului IGR, Marcel Maruntiu este in prezent director stiintific al institutului.

Marincea, un critic al proiectului Rosia Montana

Institutul Geologic al Romaniei a remis, pe 30 septembrie, un punct de vedere comisiei parlamentare Rosia Montana in care subliniaza faptul ca solutia propusa de RMGC, de cianurare integrala a minereului, este din start exclusa ca solutie tehnica.

De altfel, Stefan Marincea a declarat ca solutia RMGC este una pentru lumea a treia, adica una cu o investitie minima, care aduce profit desi sacrifica resurse importante. Ulterior, acesta a spus ca ar da nota cinci proiectului de la Rosia Montana.

In plus, Stefan Marincea l-a acuzat pe Octavian Patrascu, director in Ministerul Mediului, ca i-a mintit pe parlamentari atunci cand a prezentat la audierile din comisia Rosia Montana informatii continute intr-un document al Institutului Geologic Roman (IGR) care "a fost cosmetizat" in favoarea companiei RMGC in 2011 si care nu mai este de actualitate.

#Stefan Marincea Institutul Geologie, #demitere director Institut Geologie, #Institut Geologie Rosia Montana, #cutremure Galati Marincea, #exploatare petrol Institut Geologie , #Industria mineritului