Salariul mediu net a crescut cu 1% in septembrie fata de august

Luni, 05 Noiembrie 2007, ora 12:15
1195 citiri
Salariul mediu net a crescut cu 1% in septembrie fata de august

Salariul mediu net a crescut in septembrie cu 1% si a ajuns la 1040 de lei, informeaza Institutul National de Statistica. Salariul brut a crescut si el cu 1,1% fata de august, la valoarea de 1411 lei.

Cel mai mare salariu mediu net s-a inregistrat in sectorul bancar si al intermedierilor financiare - 3186 de lei. De cealalta parte, cei mai slab platiti romani au fost cei care lucreaza in industria prelucrarii lemnului si plutei, care au castigat, in medie 603 lei pe luna.

Comparativ cu luna septembrie a lui 2006, salariul mediu net a crescut cu aproape 21%.

Puterea de cumparare a romanilor a scazut fata de august 2007 cu doar 0,01% si a crescut cu peste 6 la suta fata de octombrie 1990.

Potrivit INS, in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial care sunt determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori. Aceste remuneratii influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Astfel, in septembrie 2007 s-au inregistrat cresteri salariului mediu net fata de august, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv a primelor de vacanta si sumelor din profitul net), negocierilor de salarii si a realizarilor de productii mai mari, in urmatoarele sectoare: in extractia hidrocarburilor si servicii anexe cu aproape 31%, cu aproximativ 20% in intermedieri financiare si cu 14,3% in transporturi aeriene. Totodata, salariile au crescut cu procente cuprinse intre 2% si 5% in domeniul fabricarii substantelor si a produselor chimice, in invatamant, in industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, in hoteluri si restaurante, agricultura, vanatoare, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor.

Scaderi ale castigului salarial mediu nominal net in septembrie 2007 fata de luna precedenta au fost determinate, in principal, de acordarea de prime si sume din profitul net precum si a realizarii unei productii mai mici. Astfel, acestea un scazut cu 22,2% in industria miniera, cu 14,6% in silvicultura si exploatarea forestiera, cu 9,5% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, si cu procente intre 2 si 6 la suta in domeniul asigurarilor si al caselor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), in activitatile de posta si curier, industria metalurgica, in activitatea de captare, tratare si distributie a apei, in fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.