Asociatiile din domeniul forestier considera suma de 220 de milioane euro pentru paduri prin PNDR, foarte mica

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 17:56
1956 citiri
Asociatiile din domeniul forestier considera suma de 220 de milioane euro pentru paduri prin PNDR, foarte mica

Asociatiile din domeniul forestier considera ca suma de 220 de milioane de euro prevazuta pentru sectorul forestier prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020 este insuficienta, fata de un necesar estimat de trei miliarde de euro.

"Suma propusa de Ministerul Agriculturii prin PNDR nu reflecta nevoile sectorului forestier din Romania. Prin PNDR 2014 - 2020 a fost prevazuta alocarea sumei de 220 de milioane de euro. Noi sustinem ca suma este foarte mica", a aratat presedintele Asociatiei Profesionale a Prestatorilor de Servicii in Silvicultura (APPSS), Dan Popescu.

Acesta a precizat ca este pentru prima data cand aceste organizatii si-au unit fortele "sa lupte pe un front comun - PNDR 2014 - 2020", pentru obtinerea alocarii de sume adecvate prin PNDR.

"Analiza comparativa a indicatorilor statistici specifici agriculturii si silviculturii reflecta in mod obiectiv nevoia reala de finantare a sectorului forestier in functie de contributia la economia nationala. Un raport al Bancii Mondiale arata ca suma de 1,93 de miliarde de euro este insuficienta domeniului silvic pentru perioada 2014 - 2020", a spus Popescu.

Participantii au adresat o scrisoare deschisa primului ministru si Ministerului Agriculturii in care arata ca din cauza subfinantarii sectorului forestier se vor acutiza taierile ilegale de paduri, in cuantum de 8 milioane de euro anual, se va accentua lipsa accesibilitatii masei lemnoase in peste 30% din fondul forestier cu distante de scos-apropiat de peste 1,2 kilometri, cu rezultate in costuri de exploatare si de mediu mari.

Scrisoarea avertizeaza asupra prejudiciilor de mediu, conditiilor de munca periculoase din cauza utilajelor foarte vechi, lipsa infrastructurii si inaplicabilitatea programelor de impadurire.

Semnatarii scrisorii arata ca "propunerea financiara a MADR pentru sectorul forestier - 220 milioane euro prin PNDR 2014 - 2020 - este gresit fundamentata si inacceptabila, raportat la necesitatile de dezvoltare concrete si actuale ale domeniului estimate la circa trei miliarde de euro".

Scrisoarea "Sa respectam padurile si industria lemnului" a fost initiata de Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania - Nostra Silva, Asociatia Forestierilor din Romania - ASFOR, Asociatia Administratorilor de Paduri - AAP, Asociatia Profesionala a Prestatorilor de Servicii in Silvicultura - APPSS si Forestry&Fordaq.

#asocia ii domeniu forestier, #Programul Na ional Dezvoltare Rurala, #sector forestier Romania , #Industria lemnului