ANSVSA inchide zeci de automate de lapte din Bucuresti

Duminica, 17 Martie 2013, ora 15:31
1845 citiri
ANSVSA inchide zeci de automate de lapte din Bucuresti

Activitatea unui numar de 32 de automate pentru distribuirea laptelui, din cele 335 existente in Romania, este suspendata in acest moment in conditiile in care acestea sunt alimentate de ferme in cazul carora exista suspiciuni de depasire a limitei de aflatoxina M1, precizeaza, duminica, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

"Automatele pentru distribuirea laptelui sunt alimentate din productia unor ferme. In cazul in care exista suspiciuni de depasire a limitei de aflatoxina M1 pentru o ferma, laptele provenind de la aceasta ferma este oprit de la livrare si comercializare, deci nu mai alimenteaza automatele unde furnizeaza in mod obisnuit lapte.

Comercializarea laptelui prin aceste automate se reia numai in momentul in care buletinele de analiza demonstreaza ca laptele este bun pentru consum. Este o masura de prevenire a patrunderii pe piata a unor produse care pot pune in pericol sanatatea consumatorilor, care se aplica de Autoritate, conform prevederilor legale", subliniaza sursa citata.

Potrivit comunicatului, actiunea demarata de ANSVSA, de intensificare a controalelor pentru laptele materie prima este in curs de finalizare si a vizat ferme, centre de colectare, unitati de procesare si automate de distribuire a laptelui. Rezultatele actiunii vor fi facute publice in cursul saptamanii viitoare, dupa finalizarea centralizarii datelor de la nivel national.

"Facem apel la mass-media sa se alature eforturilor autoritatilor si sa promoveze informatii provenite de la sursele autorizate. Informatiile neconfirmate de sursele oficiale pot aduce grave prejudicii atat producatorilor interni, dar pot afecta si imaginea tarii noastre in exterior, punand astfel la indoiala si credibilitatea autoritatilor in domeniu", se mai arata in comunicatul autoritatilor sanitare veterinare.

Potrivit presedintelui interimar al ANSVSA, Vladimir Manastireanu, totalul de lapte sechestrat din cauza unor suspiciuni referitoare la prezenta aflatoxinei M1 reprezinta aproximativ 0,2% din productia zilnica de lapte a Romaniei, care se ridica la 20.000 de tone.

"Este o cantitate infima de lapte raportat la tot ceea ce se produce zilnic in Romania. Aceasta cantitate sechestrata difera de la un centru la altul, dar pot sa va spun ca sunt cantitati intre 100 de litri si 4 - 5 tone. Acesta a fost distrus", a aratat Manastireanu in data de 14 martie.

El a tinut sa precizeze ca principala cauza a prezentei aflatoxinei M1 in lapte este furajul contaminat cu aflatoxina B1, din cauza pastrarii acestuia in conditii necorespunzatoare pe timpul sezonului rece.

Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus, care se dezvolta in seminte de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (srot, tarate) si cereale.

Laptele poate contine aflatoxine ca urmare a consumarii de catre animale a furajelor contaminate cu aflatoxine, iar acesta poate deveni periculos pentru sanatate, in conditiile consumului unor cantitati mari, pentru o perioada indelungata.

#lapte aflatoxina Bucuresti, #inchidere automate lapte Bucuresti, #automate lapte ANSVA, #lapte aflatoxina ANSVA , #Industria laptelui