Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piata laptelui, investigata de Consiliul Concurentei

Piata laptelui, investigata de Consiliul Concurentei


Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) si la 14 membri ai acesteia, intr-o investigatie care vizeaza posibile intelegeri pe piata colectarii, procesarii si comercializarii laptelui si produselor lactate.

"S-au efectuat inspectii inopinate la APRIL si 14 membri ai asociatiei, ridicandu-se documente si informatii relevante in desfasurarea investigatiei", se arata intr-un comunicat al autoritatii.

Membrii APRIL care au fost inspectati sunt Albalact, Covalact, Danone PDPA, Frieslandcampina, Almera International, Dorna Lactate, Hochland Romania, Lactate Natura, Napolact, Lactag, Lacto-Solomonescu, Teletext, Unicarm si Unilact Transilvania.
"A debutat ieri (investigatia - n.r.), este in desfasurare. (...) Colaboram, suntem transparenti", a declarat Mediafax directorul general al APRIL, Dorin Cojocaru.

Legea concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei pe o anumita piata.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, firmele risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine insa imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor. Din septembrie 2009, autoritatea romana de concurenta a adoptat noile instructiuni privind politica de clementa, instructiuni care se aplica atat intelegerilor orizontale, cat si restrictionarilor verticale foarte grave.

Potrivit site-ului asociatiei, APRIL are 33 de membri, respectiv Albalact, Almera International, Bioef Dostad, Bonas Import Export, Hochland Romania, Carmolact Brasov, Carmolact Monor, Comod Import Export, Covalact, Delaval Romania, Danone, Dorna Lactate, Enzymes & Derivates Romania, Ecolactprod, Five Continents Group, Friesland Campina Romania, Gordon Prod, Industrializarea Laptelui Mures, Interagro Lactate, Lactag, Lactate Braila, Lactate Natura, Lacto Solomonescu, Productie Milkom, Napolact, Nordex Food, Primulact, Sanlacta, Teletext, Tetra Pak, Unicarm si Unilact Transilvania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2238 ori