Cursul valutar impune scumpiri in 2010

Marti, 01 Decembrie 2009, ora 10:45
1795 citiri
Cursul valutar impune scumpiri in 2010

Reprezentantii patronatelor sustin ca din ianuarie 2010 cursul de schimb se va majora cu 14%, crestere ce va atrage o serie de scumpiri. Primele produse pentru care romanii vor plati mai mult sunt tigarile, carnea de pui, laptele si branzeturile.

"Estimam o crestere cu 3-8% a preturilor acestor produse, aplicata treptat, in doua-trei transe, incepand cu jumatatea lunii ianuarie pana in martie. Scumpirea laptelui si branzeturilor vine ca urmare a majorarii accizelor la carburanti si electricitate, cu cea mai mare influenta in pret", a declarat pentru Gandul, Valentin Blanaru, directorul executiv al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui.


De la 1 ianuarie 2010, un pachet de tigari va costa astfel zece lei de la 1 ianuarie 2010, dupa ce acciza va creste de la 64 la 74 de euro pentru mia de tigarete, iar cursul de schimb la care se calculeaza aceasta va urca cu 14%.

Tot de la inceputul anului viitor si bauturile spirtoase vor mai scumpe: aperitivele vor costa cu 4-6% mai mult, in timp ce pretul la brandy, votca si bauturi cu peste 38 de grade concentratie de alcool va creste cu 6-8%.

In conditiile in care accizele vor si mai scumpe, importatorii vor plati mai mult si pentru carburanti. De aceea specialistii considera ca fructele si legumele din import vor fi mai scumpe cu 7-10%.

#curs, #valutar, #scumpiri, #tigari , #Industria laptelui