UPDATE Criza laptelui. Constantin spune ca nu au crescut importurile de lapte

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 14:39
2626 citiri
UPDATE Criza laptelui. Constantin spune ca nu au crescut importurile de lapte
20.03.2013, comuna Branesti, judetul Ilfov. Un procesator arunca, sub forma de protest, tone de lapte proaspat pe camp. Foto: captura DIGI24 TV

Producatorii agricoli au recurs la o metoda extrema de protest pentru modul in care autoritatile gestioneaza problema laptelui presupus a fi infestat cu aflatoxina. Ei au aruncat pe camp tone de lapte sanatos si au cerut demisia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

Industria laptelui fierbe in acest zile din cauza scandalului aflatoxinei. Reprezentantii asociatiilor de producatori acuza pierderi de zeci de milioane de euro zilnic si o crestere a importurilor de lapte cu pana la 40% in ultimele saptamani.

"Importul de lapte a crescut cu 40%"

"Eu voi arunca tone de lapte in camp. Analizele au iesit perfect, dar nu ne mai cumpara nimeni produsele. O saptamana daca mai dureaza aceasta situatie suntem terminati. Este o iresponsabilitate totala a celor de la conducerea ministerului", a precizat Costel Caras, seful Holstein.ro.

Potrivit acestuia, importul de lapte a crescut in ultima saptamana cu 40% in timp ce fermierii romani arunca laptele. In plus, ei acuza autoritatile ca nu au stiut sa gestioneze aceasta situatie de criza si cer demisia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, cel care a anuntat o suspiciune de contaminare cu aflatoxina inainte ca probele sa dovedeasca prezenta bacteriei.

Reprezentantatii industriei mai au un motiv de suparare: anuntul facut de premierul Victor Ponta, care a declarat marti in cadrul unui interviu ca va renunta la Programul cornul si laptele.

"Pogramul acela cu cornul si laptele a fost o idee excelenta. Astazi, cand vorbim, e o risipa de bani. Nu mai consuma niciun copil cornul si laptele. Initial, era un stimulent pentru copiii saraci. Eu cred ca acei bani trebuie sa ii folosim altfel, pentru ca sunt multi copii care merg acum, slava Domnului, parintii pot sa le dea de mancare. Sigur nu consuma cornul ala si laptele, aruncam banii", a sustinut premierul, la Adevarul Live.

Constantin: Ne preocupam ca industria sa nu fie afectata de scaderea vanzarilor

La randul sau, ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat ca prioritatea in acest moment este recastigarea increderii consumatorilor. Ministrul a adaugat ca, din informatiile pe care le are, importurile de lapte nu au crescut in ultimele saptamani, ca urmare a scandalului aflatoxinei.

"Am convocat o intalnire cu fermierii. Noi suntem intr-o legatura permanenta cu ei. Incercam impreuna sa identificam si sa iesim impreuna din acest blocaj. Nu s-a pus problema sa creasca importurile de lapte in Romania.

Potrivit informatiilor pe care le am, importurile sunt undeva intre 10-15%. Trebuie sa recastigam increderea consumatorilor. Trebuie sa ne preocupam ca industria sa nu fie afectata de scaderea vanzarilor. Aici trebuie sa gasim solutii", a declarat Daniel Constantin.

Ministrul a dat asigurari ca toate produsele care sunt pe piata nu prezinta niciun risc pentru consumatori.

"Preocuparea noastra este de a regla relatia intre procesator si producator si de a sprijini producatorul care a avut cateva zile de pierdere", a completat Constantin.

Indirect, Turcan controleaza din nou ANSVSA

Seful demisionar de la ANSVSA, Mihai Turcanu, a fost "recuperat" de premier, numindu-l consilier.

Victor Ponta a declarat marti, la solicitarea jurnalistilor, ca Turcanu - acuzat de gestionarea proasta a scandalului aflatoxinei - il va consilia pe "domeniul pe care il cunoaste foarte bine", scrie Mediafax.

Practic, prin aceasta numire, Turcanu isi recastiga influenta asupra ANSVA, in conditiile in care institutia se afla in subordinea directa a premierului.

Intrebat de jurnalisti cum comenteaza schimbarea de functie a lui Turcanu, ministrul Agriculturii a spus: "Cred ca la Guvern are de unde sa invete mai multe".

Premierul Victor Ponta a semnat saptamana trecuta demisia lui Mihai Turcanu din postul de presedinte al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Animalelor (ANSVSA), iar atributiile de conducere au fost preluate de vicepresedintele Vladimir Manastireanu, pana la numirea unui nou presedinte.

Prim-ministrul a anuntat anterior ca ANSVSA va avea o alta conducere, astfel incat sa fie asigurata o comunicare mai buna si eficienta, precum si proceduri mai clare in domeniu.

Demisia lui Turcanu a venit pe fondul presiunilor exercitate de jucatorii din agricultura si industria alimentara care l-au criticat pe fostul seful ANSVSA pentru "lipsa de profesionalism", dupa scandalul laptelui infestat cu aflatoxina.

Danone, acuzata de diversiune in scandalul aflatoxinei

Compania Danone anunta retragerea de pe piata locala a iaurtului fabricat din lapte ce provine de la o ferma unde autoritatile au gasit aflatoxina. Rezprezentantii companiei au declarat ca Danone scoate de pe piata 59,6 tone de iaurt si smantana si opreste in depozit alte 75 de tone.

La o zi dupa anuntul facut de reprezentantii companiei, autoritatile de control au precizat ca produsele Danone nu contin aflatoxina. Proactivitatea companiei, care a retras preventiv produsele de pe piata inainte sa primeasca rezultatele probelor a fost laudata de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Totusi, seful Holstein.ro crede ca problemele produselor Danone au aparut ca sa creeze o diversiune.

"Cei de la Danone au creat o diversiune. Si-au facut reclama pe seama unor probleme din industrie", a declarat Costel Caras, presedinte Holstein.ro.

#fermieri proteste, #lapte fermieri proteste, #lapte aruncat fermieri , #Industria laptelui