Criza laptelui. Aflatoxina in 34 de ferme din Romania

Joi, 21 Martie 2013, ora 11:45
2180 citiri
Criza laptelui. Aflatoxina in 34 de ferme din Romania

Rezultatele finale ale analizei probelor de lapte suspectat de contaminare cu aflatoxina, realizate de ANSVSA, arata ca nivelul substantei a depasit si de sase ori limita maxima admisa in UE.

Au fost verificate in total 1.335 probe dintre care 67 au fost gasite pozitive cu aflatoxina. Mai exact, dintre cele 785 de ferme verificate, in 34 a fost gasit lapte cu aflatoxina. In plus, autoritatile au anuntat ca 47 de automate de lapte au fost inchise.

Vladimir Manastireanu, presedintele interimar ANSVSA, a explicat in cadrul unei conferinte de presa, ca au fost verificate 99% din fermele, unitatile de procesare si automatele de lapte din Romania.

"Tot ce se gaseste pe raft in momentul de fata este bun din punct de vedere al consumului. Stim clar fermele care au avut probleme. Sunt cazuri izolate", a adaugat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Constantin a subliniat ca din informatiile pe care le detine in prezent, nivelul importurilor de lapte nu a crescut in ultimele saptamani.

ANSVSA: Micii de la Kaufland contineau carne de cal

Seful ANSVSA a prezentat si rezultatele altor anchete si a confirmat suspiciuni de frauda in cazul carnii tocate vandute sub forma de mici.

"Societatea din Ploiesti SC Nicolin a intrat in atentia institutiilor antifrauda, iar cei care fac astfel de practici trebuie sa plateasca in fata legii", a spus Manastireanu.

Autoritatile veterinare au declansat, in data de 14 martie, o alerta alimentara dupa ce intr-un supermarket din Bucuresti a fost descoperita cantitatea de 200 de kilograme de carne tocata vanduta sub forma de mici, dar asupra careia exista suspiciunea ca ar contine carne de cal in loc de vita.

In urma cercetarilor s-a stabilit ca micii erau produsi de o firma din Ploiesti care a distribuit aproximativ 2.000 de caserole de mici in 36 de judete.

Inspectorii DSV Prahova au prelevat alte trei probe din micii care sunt produsi de aceasta firma.

ANSVSA promite sanctiuni grave pentru inspectorii sanitar veterinari

Reprezentantul ANSVSA a promis sanctiuni grave pentru angajatiii autoritatii care au dat publicitatii informatii cu privire la anchetele aflate inca in derulare.

"Va promit ca masurile care au inceput sa fie luate in legatura cu niste colegi de-ai nostri vor continua. Ma refer la colegii din sistem care au furnizat date din sistemul rapid de alerte, care au indus o stare de nesiguranta pentru populatie. Este vorba de patru colegi care au atributii de conducerere si trei inspectori sanitar-veterinari", a spus Manastireanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Constantin scandal lapte, #Constantin rezultate scandal lapte, #Constantin lapte aflatoxina , #Industria laptelui