Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza de personal va aduce sute de mii de muncitori si specialisti straini pe piata locala

Criza de personal va aduce sute de mii de muncitori si specialisti straini pe piata locala
Firmele vor cauta solutii pentru a rezolva problema crizei de personal apeland la muncitori straini, in conditiile in care deficitul fortei de munca se va agrava in continuare. Romania ar putea reproduce modelul Spaniei, Italiei, Portugaliei sau Irlandei, tari care au trecut de la statutul de exportatoare de forta de munca la cel de state-gazda pentru muncitori straini.

Solutie la criza

Aproximativ 200.000-300.000 de straini vor intra pe piata muncii din Romania, potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza pentru 2013.

"In scenariul in care romanii plecati provizoriu in strainatate se vor intoarce in 2010, ei nu-si vor mai gasi atat de usor de munca, deoarece locurile vor fi ocupate de straini", considera Isabella Berghoffer, managing director al firmei de recrutare Royalty Jobs International.

Pana la 1 iulie 2007, angajatorii din Romania erau obligati sa acorde oricarui cetatean strain cel putin salariul mediu pe economie, fapt care bloca practic tentativele de economisire a costurilor. In prezent, muncitorii straini pot fi platiti doar cu salariul minim pe economie. "Importul de muncitori straini este cu siguranta o solutie, cel putin pe termen scurt. In prezent, Polonia si alte state ies pe piata pentru importul fortei de munca, iar acestia cresc concurenta pe piata fortei de munca a muncitorilor necalificati", spune Florin Pogonaru, presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Romani.

Domenii atractive

Potrivit analistilor, vom vedea in 2010 noi domenii care vor apela la importul de muncitori straini in Romania - printre acestea, industria hoteliera, agricultura si sanatatea. "Strainii se vor regasi, in principal, in industriile cu valoare adaugata mica si foarte mica, pe pozitii care solicita calificare redusa si pachete salariale mici; de exemplu, in industria manufacturiera, constructii, agricultura", spune Gabriel Ionescu presedinte HR Club. Potrivit acestuia, in 2010, vor exista muncitori straini pe piata locala si in industria turismului, la fel cum romanii au lucrat ani la rand in restaurante si hoteluri din Occident. Pozitiile completate cu forta de munca din strainatate, spune Ionescu, vor fi cele prost platite, precum muncitori necalificati sau cu o calificare redusa, in constructii, drumuri/poduri sau muncitori care pot dobandi o calificare intr-un timp redus - cum ar fi serviciile din domeniul hotelier.

"Importul de forta de munca din Asia este vazut ca o solutie de avarie pentru deficitul de personal din constructii. In constructii activeaza mai ales muncitori turci si chinezi, vor mai veni, probabil, din spatiul ex-iugoslav (FYROM)", spune Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO. Potrivit lui Marian Milut, in 2010, cei mai multi straini vor fi in constructii, supermarketuri si distributie, dar si in partea de infrastructura. Strainii pot veni sa munceasca in zona de prelucrare si exista posibilitatea ca peste trei ani sa vina si in zona de servicii. "Aceasta afirmatie se sustine in contextul in care se va mentine trendul crescator pana in 2010-2013 si va conta enorm modul in care Romania va putea sa atraga fonduri europene, pentru compatibilizarea industriei romanesti cu cea din Uniunea Europeana", explica Milut.

Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS), spune ca numarul muncitorilor care vor activa in industria textila pana in 2010 nu va depasi cifra de 2.000-3.000. "Personal, nu cred in solutia angajatilor din strainatate. Este profitabil sa ai forta de munca calificata, stabila si loiala", a declarat Grapini. Presedintele FEPAIUS a precizat ca este necesar ca in Romania sa existe un program national prin care romanii sa fie determinati sa se intoarca acasa. Totodata, este necesara sustinerea industriei pentru a fi competitiva - in acel moment, salariile vor putea fi platite si astfel romanii vor reveni acasa.

Tarile-sursa

Este posibil ca importul de muncitori sa-si diversifice aria de cautare pana in 2010. Pe langa tarile deja "consacrate" - India, China, Turcia, Moldova -, vor intra in atentia angajatorilor romani Ucraina, Thailanda, tarile din fosta Iugoslavie, Vietnam, Filipine.

Companiile de recrutare autohtone primesc frecvent solicitari de colaborare din partea unor firme din tari exotice, care se ofera sa aduca muncitori calificati sau necalificati pe piata locala. Tarile din care vin ofertele sunt: Indonezia, Filipine, Vietnam, Nepal si Bangladesh.

Imigratie controlata

In anii urmatori, ORI intentioneaza sa simplifice procedura de aducere in tara a muncitorilor straini, eliminand aspectele birocratice care ingreuneaza in prezent procesul. Prezenta unui strain din afa

ra spatiului UE, angajat in munca sau detasat la o companie in Romania, este conditionata de existenta a doua documente: autorizatia de munca si permisul de sedere.

"Nu de putine ori, in practica, ne-am confruntat cu situatii hilare, datorate procedurii deosebit de anevoioase care trebuie parcursa pentru obtinerea autorizatiei de munca si a permisului de sedere. Asemenea complicatii nu se regasesc in cazul strainilor membri ai statelor din UE", spune Mihai Marian, avocat colaborator la casa de avocatura Bostina si Asociatii.

Potrivit reglementarilor in vigoare, aducerea muncitorilor straini nu poate fi prima optiune a unui angajator roman. Acesta trebuie sa faca dovada ca a incercat in prealabil sa gaseasca mana de lucru pe piata locala - printre documentele pe care le depune la ORI figureaza o adeverinta de la agentia pentru ocuparea fortei de munca cu privire la personalul disponibil pentru locul de munca ce urmeaza a fi ocupat de strain, precum si dovada publicarii unui anunt pentru ocuparea postului vacant intr-un cotidian de larga circulatie.

"Companiile din businessul de recrutare far si angajatorii vor solicita si impune modificari legislative care sa faciliteze aducerea de forta de munca din alte regiuni. In prezent, globalizarea firmelor de recrutare devine tot mai mult o realitate", spune Gabriel Ionescu.

Cititi articolul integral in Cotidianul

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2819 ori