Piata farmaceutica inregistreaza o scadere sensibila in ultimele trei luni ale 2009

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 15:56
1526 citiri
Piata farmaceutica inregistreaza o scadere sensibila in ultimele trei luni ale 2009

Ultimele trei luni ale anului vor aduce o scadere importanta a pietei farmaceutice cauzata de deprecierea constanta a monedei nationale, de indiferenta sistemului national si de lipsa unor conditii de functionare decenta, potrivit directorului Cegedim, Petru Craciun. 

Potrivit datelor Cegedim, trimestrul al treilea al anului a avut, totusi, o tendinta de recuperare fata de cel precedent, care a suferit din cauza schimbarilor legislative.

"Per total, piata farmaceutica a inregistrat in trimestrul al treilea o scadere in volum de 9,7% fata de acelasi trimestru al anului precedent, o scadere de 1% a zilelor de tratament si de 5% a valorii pietei in euro.

Scaderea acestor indicatori a fost cauzata de scaderea OTC-urilor (medicamente fara prescriptie, n.r.) si a medicamentelor din spitale, iar medicamentele cu prescriptie, RX-urile, sunt cele care au contrabalansat cele doua scaderi", a declarat Petru Craciun.

Piata farmaceutica are o componenta constanta si una sezoniera, potrivit lui Petru Craicun, iar de regula trimestrul al III-lea e cel mai putin important din an, deoarece nu inregistreaza afectiuni sezoniere.

"Principalele cauze pentru evolutia mai buna a trimestrului al treilea ar fi vacanta, nu atat a oamenilor, cat a decidentilor, tendinta pietelor functionale de a-si reveni si reactia actorilor implicati in lanturile de aprovizionare la toate nivelurile.

Din pacate in trimestrul al IV-lea este clar ca nu suntem intr-o normalizare", spune directorul Cegedim.

Pentru anul 2009, definitoriu va fi trimestrul al patrulea.

"In mod normal daca ne uitam la cresterea valorica vedem trimestrul IV ducand evolutia pietei totale la minus 4-5% pentru intreg anul, insa reglementarile recente s-ar putea sa duca la o performanta si mai slaba.

Trimestrul IV, raportat la acelasi trimestru al anului 2008, va fi mai rau.

Daca ne referim doar la cursul euro deja avem un minus important", a adaugat Craciun.

Acesta a adaugat ca e posibil ca piata sa scada in continuare, deoarece nu avem intrunite un cumul de conditii de functionare decenta.

"Dincolo de problema scaderii in volum problema cea mai importanta este cine sufera - e vorba de o categorie de pacienti care din diverse motive nu continua sau nu beneficiaza de tratamentul adecvat.

Sistemul e foarte impactat de reactia cvasi-indiferenta a sistemului national, iar acest lucru nu este in regula in Europa secolului XXI", adauga Craciun.

Potrivit datelor inregistrate de compania de cercetare, in primele noua luni ale anului piata farmaceutica a inregistrat o scadere de 10,4% in volum, o crestere de 12,8% a valorii in lei, dar o scadere de 3% a valorii in euro.

Cea mai mare scadere, de aproape 18%, a fost inregistrata in cazul OTC-urilor.

In ultimele 12 luni (perioada octombrie 2008-septembrie 2009) variatiile pietei sunt atenuate, scaderea volumului fiind de 8%.

Medicamentele cu prescriptie din farmacii au sustinut nevoia de tratament mai mult decat in trecut, avand o cota de piata de 84%, potrivit lui Petru Craciun.

Incepand din trimestrul al II-lea a inceput scaderea in volum si a medicamentelor cu prescriptie din farmacii.

"Numarul de zile de tratament pe cutie este in crestere la medicamentele cu prescriptie.

Presupun ca a avut loc un schimb intre afectiunile acute si cele cronice", a adaugat directorul Cegedim.

Potrivit acestuia, pretul mediu pe cutie al OTC-urilor este in jur de 2 euro, al RX-urilor de 4-5 euro, iar cel al medicamentelor de spital de 7-8 euro.

Pretul mediu pe ziua de tratament este de 1,5 euro pentru medicamentele de spital, in timp ce pentru celelalte de aproximativ 40 de centi.

Evolutia principalelor grupe de tratament e slaba, potrivit reprezentantilor Cegedim, o singura grupa, cea a antineoplazicelor si imunomodulatoarelor, a evoluat mult mai bine decat celelalte.

Antineoplazicele au crescut pentru ca e vorba de o afectiune suficient de grava la care exista o nevoie de tratament la fel de mare, spune Petru Craciun, si nu intamplator liderul pietei are un portofoliu oncologic respectabil.

Topul companiilor farmaceutice se pastreaza la fel ca in trimestrul al II-lea, cu Hoffmann la Roche pe primul loc, fiind urmata de Sanofi-Aventis, GSK si Novartis.

Primele 10 companii detin peste 50% din piata farmaceutica in prezent.

Cegedim este una dintre cele mai importante firme europene de cercetare, furnizare de date de marketing si vanzari pentru industria farmaceutica. 

#piata, # farmaceutica, # scadere , #Industria farmaceutica