Grupul farmaceutic Roche ar putea permite si altor companii sa produca medicamentul antiviral Tamiflu

Marti, 18 Octombrie 2005, ora 12:51
984 citiri

Grupul farmaceutic elvetian Roche Holding AG a anuntat astazi ca ia in considerare posibilitatea de acorda si altor firme licenta de productie a antiviralului Tamiflu, considerat cel mai puternic in lupta cu gripa aviara. Potrivit Reuters, compania este dispusa sa discute orice optiune in vederea cresterii productiei de Tamiflu, inclusiv livrarea de sublicente.

In prezent, Roche Holding este presat de numeroase guverne si organizatii internationale sa contribuie in acest fel la prevenirea unei pandemii provocate de viruslui H5N1. Producatorul indian de medicamente Cipla a anuntat ca este gata sa inceapa sa furnizeze medicamentul catre tarile care isi constituie in prezent depozite de produse antivirale. La randul sau, Thainlanda a anuntat ca pregateste propria versiunea a vaccinului Tamiflu, in maxim un an.

Ungaria vede profitul

Dupa ce vaccinul impotriva virusului gripei aviare, ale carui teste se efectueaza in prezent pe om, va fi efectuat gratuit, la scara nationala in Ungaria, el ar putea genera treptat profituri pentru intreaga tara, a declarat premierul ungar Ferenc Gyurcsany astazi, intr-o emisiune radiodifuzata.

"Deoarece Ungaria are capacitate de productie, dupa ce ne vom acoperi nevoile interne, tara va profita, fiind una dintre primele care pot dispune de vaccin" pentru export, a subliniat premierul ungar. Seful Guvernului a raspuns astfel criticilor opozitiei, conform careia aceasta actiune este prea scumpa.

"Dupa efectuarea testelor la om, Ungaria va fi capabila sa produca 500.000 de doze pe saptamana", Jeno Racz, ministrul ungar al Sanatatii.

Luni, seful guvernului ungar declarase in fata legislativului ca rezultatele primelor teste la om sunt asteptate in cateva zile, vaccinarea urmand sa fie efectuata gratuit.

Reputata pentru performantele ei in industria farmaceutica, Ungaria s-a angajat in fabricarea unui vaccin uman impotriva virusului H5N1, mortal pentru om, aparut in Hong Kong in 1997.

Averea