Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piata de mobila va creste cu peste 10% in 2008, dar anul viitor nu va scapa de criza

Piata de mobila va creste cu peste 10% in 2008, dar anul viitor nu va scapa de criza

Piata autohtona a mobilei nu a resimtit inca efectele crizei financiare si va inregistra in 2008 un ritm de crestere de 10-12%, dar este posibil ca anul viitor sa apara blocaje in aprovizionarea cu materii prime din import, au declarat pentru NewsIn, reprezentantii unor companii din industrie. "Dezvoltarea industriei constructiilor si tendinta de extindere a fondului locativ sunt principalele sectoare care determina cresterea pietei de mobilier si a celei de accesorii si decoratiuni. Exista inca spatii locative in faza de finalizare, asa ca piata de mobilier si accesorii pentru casa va continua sa creasca, chiar daca intr-un ritm mai putin alert. Pentru 2008 estimam o crestere a pietei de mobila de aproximativ 10-12% fata de anul trecut", a declarat retail manager Ikea Romania, Cornel Oprisan.


Acesta a adagat ca in contextul crizei consumatorii vor fi probabil mai atenti la cheltuieli si mai exigenti in privinta raportului calitate-pret, dar potentialul pietei este in continuare crescut. De aceea, Ikea Romania isi mentine estimarile de crestere a vanzarilor si spera ca la sfarsitul anului de catalog Ikea 2009 (1 septembrie 2008 - 31 august 2009) sa depaseasca 110 milioane de euro in vanzari.


Pe de alta parte, efectele crizei ar putea fi simtite in 2009, intrucat lipsa de acordare a creditelor si lipsa lichiditatilor pot constitui o piedica importanta in calea dezvoltarii pietei de mobila.


"Vor exista probabil mici blocaje la nivel de aprovizionare cu materii prime din import sau chiar produse finite. Increderea pe piata mondiala este una din ce in ce mai scazuta, chiar si intre parteneri, ca atare se poate sa existe frictiuni de acest gen", sustine si presedintele Elvila, Viorel Catarama.


Mai mult, acesta crede ca primele afectate de criza vor fi companiile si atelierele mici, care din cauza problemelor finaciare ar putea fi nevoite sa renunte la o parte a angajatilor. Situatia nu va fi insa aceeasi in cazul companiilor mari.


"Pe total, apreciem ca numarul angajatilor va mai scadea cu 10-15% anul viitor, tendinta inregistrata la nivelul ultimilor ani", a mai subliniat Catarama.


Referitor la evolutia grupului Elvila, Catarama a precizat ca nivelul vanzarilor pe trimestrul trei a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 10% si se preconizeaza ca acest procent va creste in perioada imediat urmatoare. In plus, Elvila a continuat dezvoltarea retelei de magazine, pana la sfarsitul anului fiind preconizata deschiderea a doua unitati noi, remodernizarea unora dintre ele si retehnologizarea capacitatilor de productie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1492 ori