Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Infrastructura rutiera cu finantare UE, motorul cresterii in constructii

Infrastructura rutiera cu finantare UE, motorul cresterii in constructii


Sectorul constructiilor civile va fi principalul motor de crestere al industriei constructiilor din Romania in urmatorii ani, datorita proiectelor de infrastructura cu finantare europeana, potrivit unui studiu prezentat joi, de compania poloneza de cercetare PMR.

Potrivit estimarilor din studiu, cifra de afaceri din sectorul constructiilor civile s-a majorat anul trecut cu 16%, la 35 miliarde lei (8,3 miliarde euro), in special datorita proiectelor de infrastructura rutiera, segment care si-ar putea mentine trendul ascendent pana in 2015.

Constructiile rezidentiale si nerezidentiale au inregistrat scaderi anul trecut si raman intr-o situatie dificila.

Sectorul lucrarilor de infrastructura rutiera nu a avut scaderi semnificative in 2009 si 2010, in pofida declinului economic sever remarcat in Romania, si a crescut anul trecut la 18,7 miliarde lei (4,4 miliarde euro), cifra de afaceri de aproape noua ori mai mare fata de nivelul din 2002 si cu peste 20% mai ridicata decat in 2010, potrivit PMR.

Romania are la dispozitie fonduri UE de coeziune de 4,6 miliarde euro in domeniul transporturilor, in perioada 2007-2013. Pana in martie 2012, rata de absorbtie efectiva a fondurilor UE pentru transporturi este de 6%.

PMR aminteste ca Romania nu a finalizat in 2011 constructia niciunei sectiuni de autostrada, insa la sfarsitul anului erau in constructie 434 de kilometri, reprezentand investitii totale de 4,1 miliarde euro.

Circa 200 kilometri ar trebui sa fie finalizati in acest an, majoritatea segmente de autostrada unde lucrarile au inceput acum 2-3 ani. Statul ar trebui sa selecteze in acest an contractori pentru alti 111 kilometri de autostrada, pentru care finantarea necesara, de 1,1 miliarde euro, este asigurata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1686 ori