Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Activitate economica in crestere, in perioada august-octombrie

Activitate economica in crestere, in perioada august-octombrie

Activitatile din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii vor avea, perioada august-octombrie, o tendinta de crestere comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit estimarilor exprimate in luna august 2006 de catre managerii societatilor comerciale, informeaza Institutul National de Statistica.Managerii intreprinderilor din industria prelucratoare estimeaza pentru perioada august - octombrie 2006 o crestere a volumului productiei. Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din intreprinderile ce au intre 50 si 249 salariati.

Preturile produselor industriale isi pastreaza trendul ascendent si in perioada urmatoare, dar cresterea va fi mai putin intensa fata de cea prognozata in luna precedenta. Conform estimarilor din luna august 2006, in activitatea de constructii se va mentine si in urmatoarele trei luni o tendinta de crestere a volumului productiei, corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi.

Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza, de asemenea, o tendinta pozitiva, atat pe ansamblul sectorului, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Preturile lucrarilor de constructii vor creste, dar cu o intensitate redusa fata de prognoza din luna anterioara.

De asemenea, managerii estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, mentinerea tendintei de crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate. Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra, in august 2006, un sold conjunctural pozitiv, de 21 la suta. Preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna. Nivelul stocurilor de marfuri se mentine aproximativ egal cu nivelul necesar desfasurarii activitatii de comert cu amanuntul.

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii se situeaza managerii intreprinderilor mijlocii la care soldul conjunctural a fost de 55 la suta, urmate de intreprinderile mici, cu 1-49 salariati, la care soldul conjunctural a fost de 32 la suta.

Rezultatele au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor referitor la tendintele de evolutie ale activitatii economice.

Bloombiz

si

Agentia Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1009 ori