Zeci de mii de pui infectati cu Salmonella, depistati la o ferma din Romania

Vineri, 08 Martie 2013, ora 14:28
3008 citiri
Zeci de mii de pui infectati cu Salmonella, depistati la o ferma din Romania

Intregul efectiv al unei ferme unde se cresteau pui de carne a fost sacrificat, dupa ce Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a descoperit ca cele 37.000 de pasari erau infectate cu Salmonella enteritidis.

Cele 53 de tone de carne rezultate in urma sacrificarii puilor au fost distruse, transmite Agerpres.

"Este o ferma mica. Noi facem verificari la fiecare lot care urmeaza sa fie abatorizat. Salmonella a aparut in ferma pe pasarile vii. Sanctiune mai mare decat sa incinerezi 53 de tone de carne nu cred ca exista. Erau pui de carne", a declarat Ion Turcan, seful ANSVSA la B1 TV.

In ferma respectiva s-au luat masuri de curatenie si dezinfectie, ulterior urmand a fi recoltate probe pentru verificarea eficientei dezinfectiei.

Autoritatea precizeaza ca repopularea cu pasari se va face numai in momentul in care analizele de laborator vor arata ca nu mai exista pericol de contaminare.

Incepand cu anul 2007, ANSVSA are implementat un program de control al Salmonelelor (agenti patogeni care pot afecta grav sanatatea omului) in efectivele de pasari din tara noastra. Acest program este aprobat si verificat anual de catre Comisia Europeana.

Infectiile cu Salmonella sunt printre cele mai raspandite boli de tip alimentar, contaminand omul prin ingestia de mancare sau apa infectata.

Simptomele cele mai frecvente sunt greata, durerile abdominale, diareea si voma. Aceste simptome incep sa-si faca aparitia de obicei la 12-72 de ore dupa ingerarea alimentului contaminat. Un alt tip de salmonella, mai rar, este cel care da simptome mult mai grave, printre care si febra enterica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#carne pui Salmonella, #infectie pui Salmonella, #sacrificare pui bolnavi, #ferme pui Romania , #Industria carnii