Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania importa de peste sapte ori mai multa carne de porc decat exporta

Romania importa de peste sapte ori mai multa carne de porc decat exporta


Romania a importat in primele patru luni din acest an 35.963 de tone de carne de porc, o cantitate de peste sapte ori mai mare decat exporturile realizate in perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2013, care au totalizat 4.705,8 tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Valoarea importurilor a depasit 61,2 milioane de euro, in primele patru luni din acest an, fata de cele 9,8 milioane de euro incasate din exporturi, in perioada mentionata, pentru cantitatea de 4.708 tone de carne de porc, proaspata sau refrigerata, scrie Agerpres.

Importurile de carene de porc au provenit cu precadere din tarile UE, in general din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria si Danemarca.

Comparativ cu aceeasi perioada din 2012, importurile de carne de porc au crescut cu 16,6 procente, de la 30.831,9 tone la 35.963,9 tone la finele lunii aprilie 2013, iar valoarea acestora s-a majorat cu 15,7%, de la 52,8 milioane de euro, la 61,2 milioane euro. Importurile si exporturile de carne de porc au fost realizate in tarile intra si extracomunitare.

Exporturile autohtone de carne de porc si de porci vii au fost afectate de restrictiile impuse Romaniei de Uniunea Europeana din cauza evolutiei pestei porcine clasice, insa incepand cu 2014 acestea ar putea fi ridicate in totalitate, pe intreg teritoriul Romaniei, atat pentru comercializarea porcilor vii cat si pentru carne de porc.

Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. In acel an, in 2003, Romania a exportat 478.669 de tone de carne de porc, in valoare de 619,12 milioane de euro.

Specialistii ANSVSA afirma ca, din 2014, Romania ar putea exporta de zeci de milioane de euro, daca va fi reluat comertul intracomunitar cu porci vii la nivel national, nu doar prin sistemul canalizat, in conditiile in care in fermele din Romania sunt crescuti la ora actuala intre 1,5 si 1,7 milioane de porci.

Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, ANSVSA cheltuind pana in prezent peste sapte milioane de euro pentru derularea programului de eradicare a acestei boli pe teritoriul tarii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2069 ori