Industria carnii. Costuri mari de productie, piata cu putere mica de cumparare

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 13:40
3466 citiri
Industria carnii. Costuri mari de productie, piata cu putere mica de cumparare
Foto: Incomod.ph

Procesatorii de carne se afla in cel de-al cincilea an de criza si se confrunta cu mai multe probleme, printre care cresterea pretului la carnea de porc dar si costul materiilor prime. Scandalul carnii de cal, care a lovit industria alimentara, la inceputul acestu an, nu a facut decat sa puna paie pe foc.

In ciuda contextului dificil, reprezentantii procesatorilor sunt optimisti si se asteapta la o redresare a situatiei si, in unele cazuri, chiar la o crestere a cifrei de afaceri.

De asemenea, pentru a rezista pe piata si pentru a diminua pierderile incasate din segementele mai putin profitabile, oamenii de afaceri se vad obligati sa ia decizii dificile. CrisTim, companie cu vanzari de 80 de milioane de euro anul trecut, ar putea ramane liderul clasamentului procesatorilor de carne si anul acesta, desi dificultatile financiare nu i-au ocolit.

Piata de mezeluri este estimata la 800 de milioane de euro. In acest moment, CrisTim se lupta cu libanezii de la Caroli Foods Group, dar companii precum Meda Prod, care a incheiat 2012 cu o cifra de afaceri de peste 27 de milioane de euro, vin tare din urma.

Cris-Tim s-a confruntat anul trecut cu situatia de a nu a mai reusit sa isi acopere cheltuielile. Din acest motiv, a preferat sa renunte la afacerea cu porci, de la ferma situata in Boldesti-Scaeni, judetul Prahova si sa intre pe piata lactatelor, cu brandul Mandruta, lansat in ianurie acest an, in urma unei investitii de 1,5 milioane de euro.

Radu Timis nu a renuntat, insa, de tot la afacerea cu porci, care reprezinta 4% din valoarea afacerii grupului Cris-Tim. "Anul trecut, in zona carnii, produsele s-au scumpit cu 22%, iar leul s-a devalorizat cu 8%. Piata nu a suportat, puterea de cumparare a fost mai mica, iar profitul nostru a disparut", explica pentru Business24 proprietarul Cris-Tim schimbarea planului de afaceri.

Scumpirea materiilor prime este o problema identificata si de Luchi Georgescu, proprietara producatorului de mezeluri Meda. "Materiile prime pentru mezeluri s-au scumpit la sfarsitul anului trecut cu 30-60%, in principal membranele. Am platit 500.000 de euro diferenta de pret doar pentru membrane si un milion de euro in plus pentru carnea de porc, care s-a scumpit la randul ei".

Meda Prod a incheiat 2012 cu o cifra de afaceri de 27 milioane de euro si se astepta la o crestere usoara de pana la 28,5 milioane de euro anul acesta, pe fondul investiilor si a cresterii distributiei numerice, potrivit lui Florin Rizea, general manager Meda Prod. Firma urmeaza sa investeasca 1,3 milioane de euro in 2013 in echipamente de productie si modernizarea identitatii vizuale.

In export ramane salvarea

Alti procesatori prefera sa caute solutii pe pietele externe si sa isi concentreze o buna parte din investitii in aceasta directie.Doly-Com, una dintre cele mai mari unitati de abatorizare de bovine si cabaline si ambalator de carne proaspata, mizeaza in continuare pe export.

"Nu abandonam piata externa si facem eforturi pentru a ne pastra si dezvolta prezenta la nivel international. Am investit peste 10 milioane euro de la infiintare in tehnologii de siguranta alimentara si calitate si am fost in repetate randuri pionieri ai industriei in aceste domenii.

Reputatia de partener etic si serios, care o depaseste pe cea a pietei romanesti, ne-a facut loc in competitia comunitara. Problema pe care o resimtim nu tine de vreo suspiciune asupra produselor Doly-Com, ci de presiunea pe care partenerii externi o resimt din partea autoritatilor nationale si ale publicului fata de produsele din Romania", spunea, in aprilie, Iulian Cazacut, Directorul General Doly-Com.

25% din consum, acoperit de primii procesatori

Primele zece companii de pe piata romaneasca a carnii pot procesa impreuna intr-un an aproximativ 260.000 de tone de carne, cantitate suficienta pentru a acoperi un sfert din consumul intern din Romania, arata studiile de specialitate. Pe piata locala de mezeluri, in afara de Cris-Tim, Doly-Com si Meda Prod mai activeaza companii precum Caroli, Kosarom, Aldis, Angst, Unicarm, Marisan, Agricola Bacau.

Dupa ce a investit peste 40 de milioane de euro in ultimii cinci ani, cel mai mare producator regional de carne si produse din carne de pui si porc, Kosarom anunta o investitie de 22 de milioane de euro intr-o ferma scrofite.

Grupul Marisan a facut anul trecut afaceri estimate la 35 milioane de euro, in crestere cu 10% fata de 2011. Grupul de firme Agricola Bacau a inregistrat, anul trecut, o cifra totala de afaceri de aproximativ 133 milioane de euro, cu 8% mai mult fata de anul precedent.

Sorin Minea, omul de afaceri care controleaza lantul de magazine Angst, se asteapta la o cifra de afaceri de cel putin 60 de milioane de euro, similara celei de anul trecut, cand ajunsese la 62 de milioane de euro.

#industria carnii, #procesatori carne porc, #Cris Tim Doraly Meda Prod, #cifra afaceri procesator carne , #Industria carnii