Exportatorii de carne din Romania, mai aproape de piata chineza - Interviu Mihai Visan (ARC)

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 15:09
2495 citiri
Exportatorii de carne din Romania, mai aproape de piata chineza - Interviu Mihai Visan (ARC)
Directorul Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Mihai Visan

Exportatorii romani de carne si mezeluri ar putea avea drept de export liber in China pana la finalul anului, afirma directorul Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Mihai Visan. De asemenea, negocierile cu Rusia sunt in derulare.

Romania se confrunta cu probleme la capitolul exporturi de carne nu doar in afara Uniunii Europene, ci si in interiorul acesteia. Producatorii locali de carne de porc sunt nevoiti sa indeplineasca o lunga lista de cerinte inainte de a li se permite sa isi exporte produsele

Despre capacitatea de productie din industria carnii, orizontul de extindere a afacerilor de profil din Romania si efectele secetei a vorbit, pentru Business24, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, Mihai Visan.

Conform INS, exporturile de produse agroalimentare in afara Uniunii Europene au cunoscut un avans substantial, de peste 56%. Au inceput producatorii din Romania sa se orienteze catre piete din afara Uniunii din cauza crizei sau care ar fi motivele cresterii?

Mai mult ca sigur ca producatorii capabili sa faca export sunt interesati sa isi diversifice destinatiile si sigur ca dupa UE mai sunt si alte piete atractive - Rusia, China, tarile din est - unde incercam sa marim ponderea pe piata, chiar daca foarte modesta.

O problema pe care o avem in ceea ce priveste exportul produselor de origine animala este incheierea unor intelegeri veterinare intre statele despre care vorbeam si Romania. Negocierile sunt in desfasurare si sunt sigur ca, daca se va debloca si acest obstacol, vom vedea destul de mult entuziasm la producatori pentru a intra pe pietele amintite. Sunt piete extraordinar de mari si cu o cerere de produse alimentare la fel de viguroasa.

S-ar putea incheia aceste negocieri pana la finalul anului?

Noi speram ca se va reusi semnarea acestor acorduri veterinare pana la sfarsitul anului. Autoritatile lucreaza intens, dar e nevoie si de interventie politica pentru ca nu e doar o treaba tehnica, iar ritmul in care lucrurile evolueaza depinde si de dorinta tarilor respective. Cu China am avut, in general, relatii foarte bune si mai ales acolo credem ca, pana la finalul anului, se va realiza acest proiect. Nici cu Rusia nu este imposibil.

Cum va afecta acest lucru industria carnii din Romania? Va asteptati la cresteri ale productiei?

Deschiderea si mai mare a posibilitatilor de export a carnii si a produselor din carne de porc, deocamdata destul de limitata din cauza pestei porcine, ne-ar permite sa ne dezvoltam exportul pe cele doua - trei piete numite, pentru ca industria noastra e la fel de competitiva ca oricare alta industrie europeana.

Au producatorii din Romania capacitatea de a acoperi cererea interna in totalitate?

La ora actuala, productia autohtona acopera 95-96% din piata si avem deja o balanta, chiar daca ea e modesta. Daca vorbim de productia de carne de porc, parerea mea e ca rezolvarea definitiva a statutului din punctul de vedere al pestei porcine va dezvolta rapid productia.

Productia noastra de carne de porc a crescut constant in ultimii patru-cinci ani, in timp ce importul, proportional, a scazut constant. Tendinta e deja fpozitiva, iar rezolvarea acestei probleme va deschide apetitul si mai mare in acest sector.

In primele cinci luni, exporturile romanesti pe segmentul agroalimentar au cunoscut un avans de 23%, iar importurile au scazut cu 1% fata de aceeasi perioada din 2011. Cu toate acestea, volumul importurilor ramane mai mare decat cel al exporturilor. In multe cazuri, cumparam de pe alte piete exact produsele pe care le vindem. De ce nu ne pastram produsele?

Cifrele astea seci ascund particularitati care tin fie de sortimentul de produse, de gama, de preturi, de calitate si asa mai departe. Statele Unite ocupa primul loc in importurile si exporturile de carne de vita tocmai pentru ca ei cumpara anumite sortimente si vand alte sortimente pe piata.

Daca vorbim pe industria agroalimentara in general, pe primele sase luni datele preliminarii ale INS indica existenta unui minuscul excedent. Mai este, totusi, de facut un efort sa ajungem constant la echilibru in comertul nostru agroalimentar. Situatia cea mai buna din acest moment se datoreaza anului agricol 2011, care ne-a ajutat si cu exportul.

In ciuda rezultatelor foarte bune relevate de INS pentru primele cinci luni ale 2012, cuvantul verii a fost "seceta". Cum va afecta aceasta cifrele pe export in urmatoarele luni?

Va afecta consistent pentru ca, sa nu uitam, in primele luni ale acestui an am avut o balanta net pozitiva si datorita exportului de cereale. Acest lucru nu se va mai putea spune in doua-trei luni, deci nu stiu daca vom mai ramane pe o balanta pozitiva pana la finalul anului.

Care va fi impactul acestei perioada asupra pretului la produsele pe baza de carne?

Piata noastra e sub puternica influenta a pietei europene si, ca atare, ce se intampla in UE si pe plan global se transmite automat si in piata romaneasca, indiferent de seceta. Ea sigur ca agraveaza situatia. Noi raspundem tendintelor din Statele Uniune, iar, in UE, fermierii, crescatorii de porci in primul rand, sunt coplesiti de scumpirea furajelor.

Desi costul porcilor e la un varf al ultimilor patru ani, el nu acopera costurile de productie. E de asteptat ca, in lunile urmatoare, si in Europa si la noi in tara pretul sa mai creasca. Se vorbeste de un 10-15% pana la finalul anului.

Majorarile de pret se fac de fiecare companie, in functie de situatia ei si politica de piata si ele au loc gradat. Nimeni nu indrazneste sa faca un salt de pret, pentru ca iese din piata. Aceste cresteri se vor produce lent, luna de luna. Nu se vor simti dramatic, imediat, dar contabilizat, pana la sfarsitul anului, este posibil sa fie de ordinul a 10-15%.

#industria carnii Romania, #productie carne Romania , #Industria carnii