Deblocarea exporturilor de carne catre Rusia, posibila peste cateva luni

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 14:45
1581 citiri
Deblocarea exporturilor de carne catre Rusia, posibila peste cateva luni

Deblocarea exporturilor de carne din Romania catre Rusia va fi pusa in discutie peste cateva luni, in cazul in care va exista un acord sanitar veterinar, iar unitatile de productie si de procesare din Romania vor indeplini conditiile cerute de inspectorii veterinari rusi, a anuntat Ministrul Agriculturii.

"Din 5 noiembrie vor veni specialisti de la Agentia sanitar-veterinara din Rusia sa inspecteze unitatile de productie si procesare din Romania, iar daca acele conditii cerute de ei vor fi indeplinite putem vorbi, in cateva luni, de deblocarea exporturilor din piata Rusiei. Exista o solicitare imensa pe aceasta piata", a declarat Daniel Constantin, citat de Agerpres.

Ministrul crede ca problema este mai mult una politica decat legata de conditiile in care se produce si se proceseaza carnea de catre unitatile romanesti.

"In vizita pe care am avut-o in Rusia am fost insotit de mai multi agenti economici care aveau contacte nenumarate cu agenti economici din Rusia, insa erau blocati de inexistenta unui acord sanitar veterinar si fitosanitar. Cred ca acolo era mai mult un blocaj la nivel politic pe care sper ca am reusit sa il deblocam", a explicat acesta.

Romania intampina probleme la exportul de carne si catre China si Turcia, dar ministrul crede ca ele se pot rezolva. In noiembrie, Romania va primi o delegatie oficiala din China, cu care se vor discuta aceste aspecte. a declarat ministrul.

Constantin a adaugat ca nu detine cifre referitoare la sumele pe care le-ar castiga Romania din aceste exporturi, dar considera ca ar fi benefice pentru fiecare agent economic si pentru bugetul de stat.

Unitatile romanesti de productie si procesare carne interesate sa exporte pe piata rusa vor fi verificate, incepand din 5 noiembrie, de specialistii serviciilor veterinare din Federatia Rusa, care se vor afla in Romania pentru o perioada de 14 zile.

Rusia a inceput demersurile necesare in vederea deschiderii pietei proprii pentru comercializarea produselor romanesti de origine animala, in urma intrevederii dintre ministrul roman al Agriculturii si omologul sau din Federatia Rusa, Fiodorov Nicolai Vasilievici, care a avut loc in data de 10 octombrie 2012.

#exporturi carne Romania, #exporturi carne Rusia, #deblocare exporturi carne, #exporturi carne Tucia China , #Industria carnii