Comisia Europeana pregateste reguli mai stricte impotriva fraudelor alimentare

Joi, 28 Februarie 2013, ora 17:16
1405 citiri
Comisia Europeana pregateste reguli mai stricte impotriva fraudelor alimentare

Comisia europeana doreste controale si sanctiuni mai dure in ceea ce priveste problemele de siguranta alimentara pentru a descuraja producerea pe viitor a unor noi fraude alimentare, precum cele descoperite in scandalul carnii de cal, etichetata drept vita.

"Scandalul arata importanta controalelor adecvate si a sanctiunilor in scop de descurajare" in caz de frauda alimentara, a declarat comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorilor, Tonio Borg, in fata Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European.

"Pentru a intari caracterul disuasiv" al sanctiunilor, "Comisia /.../ le va cere statelor membre sa introduca sanctiuni financiare, aplicabile in caz de incalcare intentionata a regulilor din domeniul lantului alimentar, la un nivel care sa compenseze castigul financiar vizat a fi obtinut prin incalcarea legislatiei", a adaugat el.

"Chiar in cazul unei probleme de etichetare, trebuie sa existe posibilitatea de a acoperi castigurile realizate de operator: singura perspectiva de a avea mai mult de pierdut decat de castigat ar putea avea un efect disuasiv suficient", a precizat el.

Bruxellesul doreste, de asemenea, intarirea controalelor care trebuie efectuate in toate etapele lantului agroalimentar "in caz de risc", a declarat Borg.

Aceste dispozitii vor fi continute intr-un "pachet legislativ substantial privind lantul alimentar, sanatate animala si sanatate vegetala", care ar trebui prezentate in primavara de catre serviciile lui Tonio Borg, a explicat purtatorul de cuvant al comisarului, Frederic Vincent.

"In acest pachet va exista o reglementare ce vizeaza intarirea sigurantei pe parcursul lantului agroalimentar, indeosebi printr-o mai buna armonizare in ce priveste sanctiunile financiare aplicabile in cazul unei incalcari intentionate si prin obligativitatea testelor suplimentare in caz de criza", a mai adaugat acesta.

Odata prezentat, pachetul legislativ va fi examinat de Parlamentul European si Consiliu, care le reprezinta pe cele 27 de state membre. Procesul nu se va incheia pana la finalul mandatului actual al Comisiei, in mai 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#scandal carne cal, #frauda alimentara, #reglementari siguranta alimentara , #Industria carnii