Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Carnea romaneasca, buna la export in China

Carnea romaneasca, buna la export in China


Romania indeplineste conditiile pentru efectuarea exportului de carne proaspata si produse din carne in China, iar legislatia europeana este implementata corect la nivel national, conform concluziei Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei din China (AQSIQ) exprimate in cadrul unei misiuni efectuate in Romania, in perioada 22-31 iulie.

Potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in ultima saptamana a lunii iulie, institutia a parafat un Memorandum si o serie de Protocoale de colaborare in domeniul sanitar veterinar si cel al sigurantei alimentelor, cu AQSIQ, in vederea demararii exporturilor de carne de porc si produse din carne de porc, precum si a celui de bovine de reproductie, din Romania in China.

In urma evaluarii expertilor chinezi, s-a constatat ca Romania indeplineste conditiile pentru efectuarea exportului de carne proaspata si produse din carne si ca legislatia specifica domeniului este aplicata corect, legatura buna dintre autoritatea veterinara centrala si structurile administrative teritoriale jucand un rol important.

Protocoalele parafate cuprind o lista de cerinte si conditii obligatorii, inclusiv de supraveghere suplimentara a unor boli ale animalelor, in baza carora vor fi elaborate proiecte de certificate de sanatate pentru animalele destinate exportului in China.

Oficializarea acestor rezultate va avea loc la sfarsitul lunii august, prin semnarea unui Memorandum de intelegere privind sanatatea animalelor si siguranta alimentelor si a unor Protocoale privind exportul de carne de porc si a bovinelor vii din Romania in China.

Totodata, statul chinez s-a aratat interesat si de inceperea unor negocieri privind importul de porci vii, carne de bovina si produse din lapte, acest subiect fiind pe agenda unor dezbateri organizate in cadrul Comisiei Mixte Romano - Chineze, care va avea loc in luna septembrie a acestui an.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1847 ori