Carnea de porc se va scumpi in perioada urmatoare, pe fondul cresterii preturilor la cereale, estimeaza specialistii din domeniu.
"Pretul carnii de porc sigur va creste, pentru ca, atat timp cat input-urile sunt pe un trend agresiv crescator, inevitabil ori cresti pretul, ori intri in faliment - si asta nu este o chestie exclusiv romaneasca, ci se petrece la nivel mondial. Atunci cand input-urile cresc foarte mult, trebuie sa cresti, pentru ca altfel dai faliment", a declarat, vineri, Gabriel Ionescu, coordonator consultanta in cadrul companiei AgroManager.
Acesta nu a putut sa faca o estimare cu privire la procentul cu care ar putea creste pretul carnii de porc, insa a precizat ca impactul hranei animalului poate ajunge pana la 70%.
"Mi-e greu sa estimez. Sunt atat de multi factori implicati... Aici s-a spus ca impactul mancarii poate merge pana la 70% - poate mai putin, 50 - 60%, dar este un impact major. Mancarea decide evolutia pretului. Mancarea se regaseste si in pretul purcelusului care este cumparat de fermele de ingrasare, dar se regaseste si in ingrasarea propriu-zisa. Pretul cerealelor a crescut cu 50%, chiar cu 100% in unele cazuri, deci, inevitabil, se va regasi si in evolutia pretului la carnea de porc", a explicat specialistul.
Potrivit acestuia, pretul carnii de porc, in viu, este in prezent, sase lei/kilogram, in conditiile in care in urma cu cateva saptamani era de 6,4 lei/kilogram.
"Daca ne uitam la ce se intampla in Europa, pretul ar trebui sa fie undeva pe la sapte lei/kilogram. Este o inertie care nu este in regula, dar speram sa-si revina", a adaugat acesta.
La randul sau, Mugurel Ilie, proprietarul fermei Matador, din judetul Braila, prezent la masa rotunda cu tema "Cresterea porcinelor, oportunitate de dezvoltare pentru agricultura romaneasca", a aratat ca pretul unui kilogram de carne de porc in viu ar trebui sa fie de 7,1 - 7,2 lei, in conditiile in care 70% din costurile pentru cresterea si ingrasarea unui porc reprezinta nutretul combinat. In opinia acestuia, pretul nutretului combinat va creste pana la toamna si va ajunge sa fie cu 20% mai mare comparativ cu cel din primavara lui 2012.
"Acum este cu 15% mai mare fata de perioada primaverii. Pretul la soia s-a dublat, la grau este o crestere de la 700 de lei anul trecut la 1.000 de lei, adica in jur de 50% crestere, la porumb la fel. Pretul purcelului este aproximativ cam acelasi, iar pretul porcului viu este cu 20% mai mare anul acesta decat anul trecut", a spus Mugurel Ilie.
Fermierul a adaugat ca a inceput sa cultive mazare pentru a o introduce in hrana porcilor, deoarece a anticipat cresterea pretului la soia.