Industria berii, elevul model al agriculturii romanesti

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 13:21
2472 citiri
Industria berii, elevul model al agriculturii romanesti

Industria berii din Romania reprezinta un model pentru utilizarea productiei din agricultura, crede Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Industria berii din Romania este un model de utilizare in productie pe tot lantul agricol. Cred ca lucrurile au evoluat destul de bine. Din fericire, nu putem vorbi de evaziune pentru ca sectorul este in totalizate fiscalizat. Practic, 98% din consumul de bere de pe piata romaneasca este asigurat din productia interna si doar 2% din importuri", a declarat ministrul intr-o conferinta de profil, potrivit Agerpres.

Tara noastra are insa probleme in legatura cu orzul si hameiul, materia prima din industria berii.

"Din pacate, la materia prima lucrurile nu stau la fel de bine la principalele ingrediente folosite la bere, pentru ca suprafetele si volumul au scazut in mod constant la orz si hamei in ultimii ani. Daca in anii '90 aveam o suprafata cultivata cu hamei de 270.000 hectare, acum mai avem numai 240 de hectare, chiar daca sprijinul este destul de consistent si sectorul beneficiaza de un sprijin suplimentar. Poate nu este suficient, dar exista 119 euro la hectar de la UE, la care se adauga si sprijinul suplimentar de la buget", a continuat acesta.

De asemenea, in ceea ce priveste orzul si la aceasta cultura suprafata a scazut semnificativ in ultimii ani.

''In 2011 am avut o suprafata cultivata cu orz de 515.000 hectare, iar in 2012 de 414.000 hectare. Productia medie a fost la orz de 3,1 tone la hectar anul trecut si de numai 2,4 tone anul acesta, din cauza secetei. Anul trecut am avut un an de exceptie in agricultura, chiar daca nu s-au facut lucruri extraordinare, ci pentru ca a plouat cand trebuie. Cu toate acestea, daca la hamei asiguram doar 10% din necesar din productia interna, la orz asiguram 50% din productie'', a mai subliniat Constantin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#industria berii Romania, #productie orz Romania, #productie hamei Romanie , #Industria berii