Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Estimarile de crestere a economiilor est-europene ar putea fi revizuite in continuare in scadere

Estimarile de crestere a economiilor est-europene ar putea fi revizuite in continuare in scadere

Presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare a atras atentia ca este nevoie de prudenta in ceea ce priveste estimarile de crestere economica pentru Europa de Est, spunand ca actuala criza financiara este de o amploare nemaiatinsa de foarte multa vreme, arata Reuters. De la falimentul din septembrie al bancii americane de investitii Lehman Brothers, guvernele si-au revizuit in jos estimarile pentru cresterea economica, investitorii au renuntat la active, iar companiile au facut eforturi sa obtina finantare in Europa de Est, o regiune considerata candva protejata de criza. BERD a revizuit in jos, de asemenea, estimarile pentru cresterea economica din 2009 a Europei de Est si a fostei Uniuni Sovietice, la 3%, dar seful institutiei a avertizat ca exista riscul unor revizuiri ulterioare.


"Nu acum este momentul unei noi revizuiri, dar aceasta este probabil cea mai ampla si mai profunda criza la care am asistat in decurs de foarte multa vreme", a declarat la Varsovia presedintele BERD, Thomas Mirow. "As fi prudent in privinta tuturor estimarilor noastre, pentru ca multe institutii, multi experti si multe autoritati de decizie asista cum datele sunt revizuite, iar riscurile se materializeaza", a spus Mirow.


Seful BERD a refuzat sa detalieze, dar a spus ca estimarea oficiala de 2,8% a bancii pentru cresterea celei mai mari economii din regiune -Polonia - ar putea sa nu fie atinsa si ca este mai probabil ca economia poloneza sa creasca intr-un ritm cuprins intre 2% si 3%.


"Nu mai traim vremuri in care sa putem fi precisi la zecimala", a spus seful Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.


BERD a fost infiintata in 1991, ca sa ajute fostele state comuniste din Europa de Est sa treaca de la sisteme centralizate la economii de piata.


Mirow a spus ca unele state foarte dependente de industria auto, cum sunt Cehia, Slovacia si Ungaria, ar putea fi afectate de scaderea semnificativa a vanzarilor de masini din Europa Occidentala, in timp ce tarile cu datorii externe reduse si politici bugetare prudente sunt cele mai bine 'echipate' sa reziste crizei.


Seful BERD a mai spus ca aceasta criza reprezinta un moment bun pentru ca unele tari din regiune sa stabileasca momentul si felul in care sa adopte moneda unica.


"Aceasta este una dintre lectiile ce pot fi invatate din criza: ca este foarte important sa faci parte dintr-un club cu o moneda puternica", a spus Thomas Mirow.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1080 ori