Pretul painii s-a majorat cu pana la 20 % in cinci luni, iar scumpirile vor continua

Joi, 28 Februarie 2008, ora 13:02
1124 citiri
Pretul painii s-a majorat cu pana la 20 % in cinci luni, iar scumpirile vor continua

Pretul painii s-a majorat cu pana la 20 % in ultimele cinci luni, iar scumpirile vor continua din cauza costului ridicat al materiei prime determinat de cantitatile insuficiente existente la nivel mondial, a declarat, joi, presedintele ANAMOB, Viorel Matei. "In ultimele cinci luni, painea s-a scumpit cu pana la 20 %, dar majorarea este nesemnificativa in raport cu costurile pentru materia prima. La noi, majorarea de pana la 20 % s-a aplicat la un pret de 60 de eurocenti pentru kilogramul de paine. In statele europene, painea s-a scumpit cu 15 %, insa un kilogram costa trei euro. Prin urmare, chiar daca am aplicat o majorare mai mare, aceasta nu a reusit sa acopere costurile de productie, pentru ca painea romaneasca este prea ieftina", a declarat, joi, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania (ANAMOB), Viorel Marin.


Potrivit acestuia, painea va continua sa se scumpeasca si in perioada urmatare, deoarece pretul graului nu se va stabiliza, ci va creste.


"In toamna, cand un kilogram de grau se cumpara cu 0,7 lei pe kilogram nimeni nu cumpara pentru ca se astepta o ieftinire. Acum, un kilogram de grau costa si un leu si, tinand cont de evolutiile pe piata internationala, cu siguranta pretul graului va continua sa creasca", a mentionat Viorel Marin.


Acesta a precizat ca, in prezent, graul se achizitioneaza cu 280 de euro pe tona pe piata interna si cu pana la 300 de euro pe tona pe pietele internationale.


"Romania mai are inca stocuri de grau, nu stie nimeni exact cantitatea, se pot face doar speculatii. Cert este ca aceste stocuri sunt insuficiente, avem grau putin si scump. Totusi, Romania nu se va confrunta cu o criza a graului, pentru ca putem asigura materia prima fie de pepiata comunitara, fie din importuri. Insa, cu siguranta, va exista o criza a pretului painii, din cauza pretului la grau", a spus Viorel Marin.


Potrivit sindicatului din industria alimentara Agrostar, Romania se confrunta cu o criza a graului si singura solutie este rezerva nationala de grau. Secretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Gheorghe Albu, a declarat, recent, pentru NewsIn, ca apelarea la graul din rezerva nationala este decizia Guvernului, insa "este exlusa aceasta varianta, deoarece Romania nu se confrunta cu o criza a graului".


Presedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat, recent, ca stocurile de grau si de faina sunt suficiente pana la sfarsitul lunii aprilie.