Ministerul Agriculturii a atestat primul produs traditional romanesc. Care este procedura

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 16:30
2126 citiri
Ministerul Agriculturii a atestat primul produs traditional romanesc. Care este procedura

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Directia Generala Industrie Alimentara a emis primul atestat de produs traditional. Acesta a fost acordat produsului "Painea Traditionala Adriana", fabricat de catre o firma din localitatea Brasov.

"Painea traditionala Adriana" se obtine din faina de grau alba, care provine din zona Tara Barsei, drojdie de panificatie, sare iodata, cartofi din zona Brasov si Covasna si apa, procedeul de obtinere este traditional, respectiv operatiile de pregatire a materiilor prime si auxiliare, dozarea acestora, divizarea aluatului, modelarea, baterea cojii, ambalarea care se executa manual.

Produsul din judetul Brasov a fost inregistrat in Registrul national al produselor traditionale, la pozitia 01, potrivit MADR.

In data de 11 noiembrie 2013 in Monitorul Oficial Partea I, nr. 688 a fost publicat Ordinul nr. 724 din 29 iulie 2013 privind atestarea produselor traditionale, urmand ca in luna decembrie a anului trecut sa intre in vigoare. Atestatele eliberate anterior raman valabile noua luni de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin.

Eliberarea noului tip de atestat se face la solicitarea operatorului economic, dupa verificarea vechiului caiet de sarcini si a spatiului destinat productiei, cu respectarea normelor impuse prin prezentul ordin.

"Cand am demarat procesul de elaborare a unui act normativ pe segmentul produselor traditionale am tinut cont de marea diversitate a produselor comercializate pe segmentul de nisa a acestor produse, a uriasului potential al produselor traditionale romanesti care prin aplicarea unei legislatii pe domeniu pot aduce beneficii considerabile economiei rurale, in special in zonele mai putin favorizate sau indepartate, prin sporirea veniturilor producatorilor agricoli si retinerea populatiei rurale in zonele respective", a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Cum arata un "produs traditional"

Re-atestarea si atestarea produselor traditionale romanesti in baza noului ordin asigura o concurenta loiala intre producatori si va spori credibilitatea produselor in ochii consumatorilor.

Cei inregistratii in Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT) vor avea pe eticheta un logo de produs traditional. Logoul national este proprietatea exclusiva a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Folosirea logoului national fara respectarea conditiilor prevazute in prezentul ordin se pedepseste conform prevederilor legale in vigoare.

Produsul atestat ca traditional va reflecta asteptarile consumatorilor, fiind fabricat din materii prime locale, va prezenta o reteta traditionala specifica locului de prelucrare, si va avea in procesul de obtinere si operatiuni de prelucrare manuale, toate acestea dovedind un mod de lucru traditional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#produs traditional romanesc, #painea traditionala Adriana, #atestat produs traditional , #Industria alimentara