Fermierii promit ca romanii vor avea produse bio pe masa mai ieftine daca va scadea TVA

Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 07:30
2708 citiri
Fermierii promit ca romanii vor avea produse bio pe masa mai ieftine daca va scadea TVA

Reducerea TVA la produsele bio ar putea genera o noua explozie in aceasta industrie la fel cum s-a intamplat si in 2012 atunci cand s-au introdus subventiile de la UE. De aceasta data, spun reprezentantii asociatiilor, reducerea TVA ar putea face ca preturile pentru produsele bio sa fie mai mici decat cele pentru produsele conventionale. In plus, productia bio va avea piata de desfacere in tara si nu va mai merge la export.

"Si, in mod sigur, incercam anul viitor si alte categorii. Eu promovez reducerea TVA pentru produsele bio, dar mai sunt si alte produse unde putem sa ne gandim la acest lucru", a declarat Victor Ponta la sedinta de guvern.

Reducerea TVA inseamna relansarea sectorului de procesare a alimentelor bio

Romania exporta cea mai mare parte din materiile prime bio produse ceea ce inseamna ca nu incaseaza nici un ban din TVA. O eventuala reducerea a TVA la aceasta categorie de produse inseamna o relansare a pietei de procesare si un nou avant pentru industrie.

"Noi am facut niste simulari. Romania produce materii prime ecologice: cereale, fructe de padure, miere pe care le exporta, iar la export TVA este zero. Statul nu incaseaza nimic. Avem sector de procesare conventionala: morarit, panificatie, miere, care nu este folosit la intreaga capacitate. Daca s-ar reduce TVA la alimente, atunci o mare parte din materiile prime bio exportate vor intra in acest circuit bio de procesare si vom avea mai multe alimente bio romanesti, cu un TVA scazuta, deci poate lumea le va cumpara mai mult pentru ca vor fi mai ieftine, pentru ca vor fi chiar mai ieftine decat produsele traditionale care au TVA de 24% si atunci nu vom exporta materie prima, vom mai manca si noi la preturi normale", a declarat pentru Business24 Avraham Marian Cioceanu, presedintele Asociatiei Bio Romania.

Cioceanu a explicat faptul ca motivul pentru care producatorii nu isi valorifica productia si nu scot pe piata produsul finit este lipsa pietei de desfacere. Reducerea TVA si automat a preturilor de vanzare ar putea relansa piata pentru clienti.

"Sunt ferm convins ca o reducere de TVA la sectorul bio va insemna o lansare sectorului de procesare ecologica in Romania, iar materiile prime bio pe care le procesam vor intra pe circuitul de procesare conventionala. Nu avem procesare bio nu pentru ca nu avem fabrici in Romania, nu este nici o investitie sa produci bio. Problema este ca nu avem piata de desfacere", a adaugat Cioceanu.

Subventiile de la UE i-au convins pe romani sa devina "bio"

Numarul producatorilor din agricultura bio a crescut foarte mult dupa ce autoritatile au introdus subventiile pentru conversia de la agricultura conventionala la cea bio.

"Potrivit statisticilor din 2012, numarul operatorilor care aplica agricultura ecologica a ajuns la 26.000. Sigur, boom-ul s-a produs in 2012 datorita sprijinului pe durata de conversie de la agricultura conventionala la cea ecologica. In 2012 suprafata estimata cultivata in agricultura ecologica este de 450.000 de hectare, iar in 2004 Romania avea doar 17.000 de hectare. Este un salt semnificativ! In plus, se inregistreaza si o diversificare a produselor procesate. Daca ne referim la produsele certificate ecologic, Romania este preponderent exportatoare de materie prima, dar in ultimii ani s-a diversificat si gama de produse procesate", a declarat intr-un interviu acordat Business24 Teodora Aldescu, fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii in perioada 2000-2010 responsabil cu agricultura bio.

Totusi, acesti fermieri s-au oprit la etapa de productie si nu ajung pe piata cu produsul finit.

Romania, in topul exportatorilor de produse bio din Europa

Romania se pozitioneaza intre primii 15 exportatori de materii prime ecologice cu peste 300.000 de hectare de teren agricol certificat ecologic. In plus, tara noastra s-a situat in 2011 pe primul loc in lume la cresterea numarului de fermieri certificati in sistem ecologic.

In total, piata produselor bio este estimata la 100 - 150 milioane de euro si creste de la un an la altul. Cele mai vandute produse sunt legumele si fructele, urmate de mierea de albine, lactate si oua.

Totusi, cea mai mare parte din productia bio pleaca la export. Tari ca Germania, Austria sau Franta primesc cereale, fructe de padure si vin din Romania. In total, se exporta produse bio in valoare de peste 200 de milioane de euro.

#industria bio, #reducere TVA bio, #alimente bio Romania, #industria bio Romania , #Industria alimentara