Consiliul Concurentei: Nu dorim majorari nejustificate ale preturilor la alimente

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 17:26
1167 citiri
Consiliul Concurentei: Nu dorim majorari nejustificate ale preturilor la alimente

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a anuntat ca institutia pe care o reprezinta monitorizeaza preturile la alimente si a observat ca acestea s-au majorat semnificativ in ultimele luni, peste nivelul preturilor din UE.

Consiliul Concurentei insa nu va declansa o investigatie in acest moment, Chiritoiu considerand ca este necesar intai sa se observe un trend mai lung, scrie Mediafax.

"Avem reflexul sa ne uitam in trecut (...) si vedem ca preturile alimentare in Romania au fost relativ ok, au crescut mai incet decat la produsele nealimentare si mai incet decat in restul Europei. Acum nu mai este asa. In ultimele luni preturile alimentare au urcat mai mult decat in UE. Este un lucru la care trebie sa fim atenti, nu putem trage o concluzie dupa un interval asa de scurt", a declarat presedintele institutiei.

El a explicat ca analizele Consiliului Concurentei au de obicei un interval mai mare decat cateva luni, iar pentru declansarea unei investigatii eeste nevoie de o observatie mai indelungata.

"Dar ne este tuturor frica ca pe fondul secetei si crizei internationale vor exploda preturile in interior (...) Nu negam ca exista o legatura intre pietele din Romania si cele din UE sau preturile globale. Traim intr-o piata globalizata (...) Dar nu vrem ca o criza de pe plan mondial sa fie folosita pentru majorari nejustificate ale preturilor", a mai explicat Chiritoiu.

Rata anuala a inflatiei a atins maximul din acest an, 5,33%, dupa ce in septembrie preturile au crescut cu 1,18%, ca urmare a scumpirii alimentelor.

Dintre alimente cel mai mult s-au scumpit legumele (cu 9,85% fata de august), de departe cea mai mare crestere a preturilor fiind consemnata la cartofi - 27,4%. Pretul fructelor a urcat cu 5,04%, iar cel al oualor cu 7,23%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret alimente romania, #alimente Consiliul Concurentei, #scumpire alimente , #Industria alimentara