CE a aprobat extinderea perioadei de tranzitie pentru 40 unitati din industria alimentara

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 12:38
1684 citiri
CE a aprobat extinderea perioadei de tranzitie pentru 40 unitati din industria alimentara

Comisia Europeana (CE) a aprobat prelungirea perioadei de tranzitie pentru 40 unitati din industria alimentara din Romania pana la data de 31 decembrie 2011, astfel ca acestea vor avea posibilitatea sa-si finalizeze programele de modernizare si restructurare, a anuntat marti ANSVSA, potrivit NewsIn.

"Efortul Romaniei, de a obtine prelungirea perioadei de tranzitie cu inca un an, pana la 31 decembrie 2011, pentru unele unitati din industria alimentara, a dat rezultate, solicitarea fiind aprobata in unanimitate de catre reprezentantii statelor membre, urmand ca documentul sa fie publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene, dupa finalizarea procedurilor", se arata in comunicatull Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Reprezentantii ANSVSA au prezentat, la reuniunea Comitetului Permanent pentru Siguranta Biologica a Lantului Alimentar, care a avut loc la Bruxelles in data de 17 noiembrie, argumentele care au pledat pentru prelungirea a perioadei de tranzitie pentru unitatile respective, in principal acela ca procentul de implementare al programelor de modernizare si restructurare depasea 70% .

In cadrul reuniunii s-a aratat ca propunerea de prelungire a tranzitiei a venit ca urmare a solicitarii Romaniei si a verificarii situatiei la fata locului, de catre experti ai Comisiei Europene, in cursul lunii octombrie.

Modificarea Deciziei 2010/89/EU referitoare la masurile tranzitorii privind aplicarea anumitor cerinte structurale din Regulamentul 852/2004 si 853/2004 va fi aplicabila pentru 40 de unitati pentru care s-a solicitat prelungirea perioadei de tranzitie, si anume 36 din sectorul carne, trei din sectorul peste si produse din pescuit si un depozit frigorific.

Cele 40 de unitati vor avea astfel posibilitatea ca, pina la sfirsitul anului 2011, sa-si finalizeze programele de modernizare si restructurare, sa se alinieze standardelor si cerintelor Uniunii Europene si sa poata fi autorizate pentru a participa la comertul intracomunitar.

Pana la finalizarea implementarii, produsele obtinute in unitatile care vor beneficia de prelungirea perioadei de tranzitie vor fi comercializate numai pe piata interna, ele fiind marcate cu o marca de sanatate/ identificare de forma rotunda, diferita de cea ovala, aplicata produselor care provin din unitati autorizate pentru schimburi intracomunitare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#extindere, #industrie alimentara, #perioada, #tranzitie , #Industria alimentara