SUA isi vor reduce cu 75 la suta importurile petroliere din Orientul Mijlociu, pana in 2025

Miercuri, 01 Februarie 2006, ora 10:14
844 citiri

Am fixat ca obiectiv al Statelor Unite reducerea cu 75 la suta a importurilor petroliere din Orientul Mijlociu, pana in anul 2025, dezvoltand in acest timp surse de energie alternativa si nucleara, pentru care s-au majorat fondurile de dezvoltare cu 22 procente, a declarat, marti, presedintele american George Bush, intr-un discurs privind starea natiunii.

"Avem o mare problema: America e prea dependenta de petrolul care vine de cele mai multe ori din regiunile instabile ale lumii", a afirmat presedintele american.

Principalele tari din care SUA importa petrol sunt Canada, Mexic, Arabia Saudita, Nigeria si Venezuela, toate cinci formand 67 la suta din totalul importurilor petroliere americane.

Din anul 2001, cheltuim 10 miliarde de dolari pentru dezvoltarea surselor pure de energie si se prevede o crestere de 22 la suta, in acest sens.

Anuntul potrivit caruia prima companie petroliera americana, ExxonMobil, a anutat profituri record de peste 36 miliarde de dolari in anul 2005 a relansat apelul pentru instaurarea unei taxe pe aceste profituri pentru finatarea dezvoltarii altor surse de energie.

AVEREA - COTIDIAN DE INFORMATIE