Romanii au consumat in 2014 produse austriece in valoare de 115 mil Euro

Joi, 07 Mai 2015, ora 15:31
1697 citiri
Romanii au consumat in 2014 produse austriece in valoare de 115 mil Euro
Foto: Austria Showcase

Cu exporturi de 115 mil. Euro in 2014 in industria produselor alimentare si bauturilor, o crestere cu 4.6% fata de anul 2007 si comert exterior total de 3,1 mrd. Euro, Austria continua sa fie unul din principalii parteneri comerciali ai Romaniei.

In anul 2014 Austria a exportat cel mai mult in Romania produse din carne de porc proaspata in valoare de 8,8 mil Euro, ciocolata (6 mil Euro), branzeturi (4.5 mil Euro) si produse de patiserie (3.4 mil Euro).

Alte categorii importante au fost bauturile racoritoare (2.5 mil Euro), carnea procesata (carnati si sunca) in valoare de 2.7 mil Euro, cafeaua (2.3 mil Euro), carnea de vaca (2.1 mil Euro) si dulciurile (1.6 mil Euro).

Pentru a sustine noi colaborari intre firmele austriece si cele romanesti, Biroul Comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti a organizat pe data de 7 mai Austria Showcase, un eveniment la care au participat 12 companii, Almdudler Limonade, Agrarmarkt Austria AMA, Bergkaeserei Zillertal, BiologoN, Cargo Partner, Eutraco Food, Heuft Austria, Hochriegl, Höpler, Schlumberger, Sulzberger Kaeserebellen, Walter Heindl care cauta distribuitori, importatori, dar si clienti directi sau ofera servicii conexe pentru industria HORECA sau alimentara.

"Participantii din timpul showcase-ul au avut ocazia sa poarte discutii cu importatorii de produse alimentare si bauturi, cu reprezentanti ai departamentelor de achizitii din lanturile de magazine alimentare, precum si cu reprezentanti HoReCa, obiectivul nostru fiind de a facilita initierea unor noi colaborari si legaturi comerciale intre firmele austriece si cele romanesti", explica Rudolf Lukavsky, consilier comercial la Ambasada Austriei la Bucuresti.

Industria alimentara si a bauturilor se claseaza in primele 5 cele mai importante sectoare industriale in Austria, in care activeaza 222 de companii cu 300 de unitati de productie si 26.586 angajati. Valoarea productiei in aceasta industrie se ridica la 8.1 bn. Euro, din care 5.4 bn Euro reprezinta exporturile.

Cele mai importante categorii de produse exportate sunt bauturile energizante si racoritoare, ceaiul rece, ciocolata, dulciurile, produsele de patiserie, branzeturile, sucurile de fructe, iaurturile, carnatii si produsele din carne. Un procent important este ocupat si de produsele bio si fara organisme modificate genetic recunoscute pentru calitatea ridicata.

Peste 1.000 de investitori austrieci sunt activi in Romania, prin 6.887 de companii cu capital austriac, care insumeaza peste 100.000 de angajati, luand in calcul locurile de munca create direct.

Firmele cu capital austriac sunt prezente intr-o gama larga de activitati economice, de la resurse la industrie, agricultura, servicii financiare si asigurari, industria lemnului, industria auto, sectorul de petrol si gaze naturale.

Austria continua sa fie unul din top investorii ai Romaniei in Europa Centrala si de Est cu investitii ce totalizeaza 11.4 bln Euro si reprezinta 19.1 % din investiile straine directe realizate in Romania

"Romania este una din cele mai atractive tari din regiune pentru investitorii din Austria datorita dimensiunii pietei - cea mai mare din regiune, capitalului uman, proximitatii culturale, perspectivelor si multitudinii de proiecte si oportunitati", a adaugat Rudolf Lukavsky.

Printre principalii investitori austrieci noi in ultimii ani dupa 2010 se numara Strabag, Schweighofer, Raiffeisen Evolution, Billa, Porsche, Post Master, Verbund, Voestalpine, Salesianer Miettex.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Austria Showcase, #importuri Austria Romania, #investitori Austria Romania , #Importuri