Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministerul Finantelor se asteapta la un curs mediu de sub 4,3 lei/euro in 2009

Ministerul Finantelor se asteapta la un curs mediu de sub 4,3 lei/euro in 2009

Rectificarea bugetara a fost calculata la un curs de 4,25-4,3 lei/euro, in functie de perioadele scadente ale platilor, insa Ministerul Finantelor se asteapta la un curs mediu de sub 4,3 lei/euro in acest an, a declarat miercuri secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina. 

"La rectificarea bugetara am luat in calcul un curs de 4,25 lei/euro, respectiv de 4,3 lei/euro, in functie de perioada platilor, numai pentru calcul, insa noi suntem convinsi ca acest curs mediu leu/euro nu va fi de 4,3 in acest an, ci va fi mai mic", a spus Gherghina, la dezbaterile din comisiile reunite de Buget-Finante din Parlament pe marginea proiectului privind aprobarea Ordonantei de rectificare bugetara.


Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, anunta in cursul saptamanii trecute ca rectificarea bugetara a fost fundamentata pe un curs mediu pentru 2009 de 4,3 lei/euro, avand in vedere o contractie economica de 4% si un deficit bugetar de 4,6%, la un PIB estimat la 531,25 miliarde lei (123,5 miliarde euro, la noul curs mediu estimat).


In primele trei luni ale acestui an, cursul mediu a fost de 4,2662 lei/euro.


Datele luate in calcul de Finante la rectificarea bugetara vizeaza o diminuare a exporturilor de bunuri cu 15% in acest an si o reducere a importurilor cu 25%. Deficitul de cont curent ar urma sa se restranga la 7,5% din PIB, de la 12,3% din PIB anul trecut.


In primele doua luni ale acestui an, deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 75,5%, la 614 milioane euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial si cresterii excedentului la balanta transferurilor curente.


Ordonanta privind rectificarea bugetara pe anul 2009 va intra in dezbaterea plenului reunit al Parlamentului pe 28 aprilie, raportul Comisiilor de buget asupra proiectului urmand sa fie finalizat pe 23 aprilie, au stabilit pe 15 aprilie conducerile celor doua Camere ale Parlamentului.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1269 ori