Importurile Romaniei de fructe si legume au crescut cu 52% in primele patru luni

Miercuri, 07 August 2013, ora 14:16
2604 citiri
Importurile Romaniei de fructe si legume au crescut cu 52% in primele patru luni

Romania a inregistrat, in primele patru luni din acest an, un deficit al balantei comerciale de 224,6 milioane euro in ceea ce priveste comertul cu legume si fructe, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, in perioada ianuarie - aprilie 2013, exporturile FOB de legume si fructe s-au cifrat la 35,4 milioane euro, in crestere cu 13,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent. In ceea ce priveste importurile CIF de astfel de produse, valoarea acestora era de 260 milioane euro, in crestere cu 52% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Potrivit INS, consumul de legume si conserve din legume in echivalent legume proaspete a fost, in primul trimestru, pe ansamblul gospodariilor, in medie lunara, de 6,4 kg/persoana, iar pe medii de rezidenta de 6,4 kg/persoana in urban si 6,5 kg/persoana in rural.

"Pe regiuni, cel mai ridicat consum mediu pe persoana de legume si conserve din legume in echivalent legume proaspete s-a inregistrat in regiunea Sud-Vest Oltenia (7,9 kg/persoana). Consumul de fructe a fost de nivel relativ scazut, pe ansamblul gospodariilor consumul mediu lunar pe o persoana fiind de 3,5 kg/persoana. Un consum de fructe peste medie s-a inregistrat in mediul urban si in regiunile: Bucuresti-Ilfov, Nord-Vest, Vest si Centru", se arata intr-o ancheta a INS.

In ceea ce priveste cartofii, pe ansamblul gospodariilor, in trimestrul I 2013, consumul mediu lunar pe persoana a fost de 3,5 kg/persoana, gospodariile de agricultori, de pensionari si din mediul rural depasind acest nivel.

Pe medii de rezidenta, consumul mediu lunar pe o persoana a fost de 3,4 kg/persoana in urban si 3,6 kg/persoana in rural. Pe regiuni, consumul de cartofi cel mai ridicat s-a inregistrat in regiunile Nord-Est (4,2 kg/persoana), iar cel mai scazut in regiunea Sud-Vest Oltenia si Bucuresti-Ilfov (2,9 kg/persoana).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#export fructe legume, #import fructe legume Romania, #consum fructe legume , #Importuri