Importurile nete de energie ale Romaniei au scazut cu 41% din 1990

Joi, 29 Aprilie 2010, ora 16:55
2364 citiri
Importurile nete de energie ale Romaniei au scazut cu 41% din 1990

Importurile nete de energie ale Romaniei au scazut cu 41% din 1990, dependenta de acestea fiind mai scazuta decat media UE-27, tara noastra avand rezerve de petrol pentru 20 de ani si de gaze naturale pentru aproximativ 15 ani, potrivit unui raport al Centrului Roman de Politici Europene (CRPE), informeaza NewsIn.

Astfel, in prezent, dependenta de petrol a UE-27 se ridica la 83-86%, in timp ce pentru Romania, cu rezerve pentru 20 de ani, se ridica la 54%; pentru gaze naturale, dependenta UE-27 se ridica la 58%, in timp ce Romania ramane la numai 42%, cu rezerve pentru aproximativ 15 ani.

"O problema importanta a Romaniei este intensitatea energetica - pentru producerea a 1000 euro Produs Intern Brut, se consuma de patru ori mai multe resurse energetice decat media in UE", se arata in raport.

Potrivit CRPE, dependenta de importuri a UE va creste pana in 2030, cel mai mult pentru petrol - 95% importat, urmat de gaze - 84% (in comparatie cu 58% la momentul actual).

Importurile de gaze din Rusia reprezinta 26% din consumul UE, si 40% din gazele consumate de gospodarii si intreprinderi.

In Europa centrala si de est, gazele rusesti acopera 87% din totalul importurilor si 60% din consum.

Raportul sustine ca diplomatia energetica a tarilor din Est trebuie sa ia in calcul si resurse de alta provenienta decat cea ruseasca.

O zona de interes este cea caspica si studiul prezinta proiectele europene legate de aceasta regiune, dintre care cel mai important este gazoductul Nabucco.

"Nabucco este foarte important pentru securitatea energetica a Romaniei, contribuind la diversificarea atat a surselor, cat si a rutelor de aprovizionare. Este un proiect european prioritar, recunoscut explicit ca atare de catre Comisie si Consiliul European, eligibil pentru finantare in cadrul Planului European de Relansare si sustinut de patru state membre UE si prestigioase companii vest-europene precum RWE si OMV. Problemele principale ale proiectului raman instabilitatea politica si diplomatica din zona furnizorilor Turkmenistan-Kazahstan si dificultatile financiare generate de criza economica, ce ar putea face ca unii parteneri sa aiba retineri privind contributia financiara. Raportul avertizeaza ca 2010 va fi un an crucial pentru Nabucco. Decizia finala de investitie trebuie luata pana la sfarsitul anului, reprezentand cel mai important pas din dezvoltarea proiectului. Nu este inca prea tarziu ca Rusia sa intervina decisiv, asa cum a mai facut-o recent, pentru a inversa o decizie a unui stat membru UE (sau cel putin pentru a-l determina sa amane desfasurarea pasilor de implementare al proiectului) sau pentru a veni brusc cu o oferta imposibil de refuzat pentru Azerbaidjan (care ar bloca astfel demararea efectiva a proiectului)", este de parere CRPE.

Raportul prezinta si ceea ce ar putea fii numiti "asii nefolositi din maneca Romaniei", si anume: Romania ca principal depozitar de gaz la nivel regional - posibilitatea construirii unui nou depozit de gaz natural la Margineni, in judetul Neamt; resursele din platforma continentala nou dobandita a Marii Negre; cablul electric submarin Constanta-Istanbul.

Agentia Internationala pentru Energie (IEA) prognozeaza o crestere a consumului de energie la nivel mondial, imediat ce economia mondiala se va fi relansat.

Cererea mondiala primara de energie este estimata sa creasca cu 1,5% pe an intre 2007 si 2030 - o crestere totala de 40%.

In ceea ce priveste statisticile privind tarile cu cele mai mari rezerve de gaze si petrol, raportul CRPE arata ca Rusia ocupa primul loc la nivel mondial in ceea ce priveste rezervele confirmate de gaze si locul 8 pentru cele de petrol.

"Uniunea Europeana este in situatia unei prognozate cresteri a cererii de energie pana in 2030 concomitent cu scaderea resurselor interne. Studiile DG TREN din cadrul Comisiei Europene arata ca tarile UE vor consuma in 2030 cu 11% mai multa energie decat in 2005.

Pentru UE-27, cea mai mare sursa de energie dupa petrol sunt gazele naturale.

Dupa o crestere spectaculoasa in utilizarea acestora intre 1990 si 2005 (de la 17,9% la 24,6% din consumul intern brut-CIB), estimarile arata o stabilizare a consumului de gaze in jurul cotei de 25% (din total consum energie) pana in 2030", se arta in raportul CRPE.

Potrivit sursei citate mai sus, Comisia Europeana se asteapta ca doar sursele de energie regenerabila sa creasca pana in 2030, insa chiar daca energia regenerabila castiga teren, bazandu-se pe un cadru de reglementare favorabil si costuri reduse cu expertiza si echipamentele, aprovizionarea cu energie va continua sa depinda in mare masura de combustibilii fosili. 

 

#energie gaze importuri dependenta state consum , #Importuri